Starmali

234

Изјава једног Новосађанина, Не могу прећутати и затајати чуство благодарнооти и признања према нашем г. градоначеонику, који ме је ономад — као и многе друге еаграђане моје, нарочито нас паоре —■ дозвао себи и очински ми саветовао закогаћу гласатипри наступајућем избору посланика на карловачки с абор. Ми смо људи прости, па у многим приликама не знамо шта да у овом или оном случају радимо. С тога је врло човечно и благородно од оца и старешине ове вароши, да нас својим мудрим саветом упућује и поучава и хвала му на томе. Ал' кад се он тако стара за нас паоре и наше добро, онда га молим у име свију нас, да нас исто тако призива и договара се с нама и у другим натттим стварима. Тако на пример: Да нас призове и упути нас, шта треба варош наша да ради са нашим сокацима, који су огрезли у блату и провалама, те нам се кола заваљују и крају, а овамо и ми плаћамо порез тако исто, само нам пада много крвавије, као и господа на пијаци. Да нас цризове и запита наз, где би још ваљало наместити на кућама варошке Фењере, да се не изврћемо, кад по мрачној ноћи уморни с пута дођемо из далеких села и вароши, куда смо наш еспап вукли, да коју крајцару заслужимо, те да можемо силне терете попла^ати. Д а нас призове и поучи, шта да радимо, а да нас Чивути но пијацама не варају и не глобе, како би нам љутим знојем стечена крајцара остати могла да плаћамо варошки порез и стражарину, те да и од сада наши сокаци остану с л о б о д н и од ноћних стражара. Да нас призове и обавести, за што се најпре и најпре калдрмисао сокак златне мачке*), куда скоро нико и не пролази; изузимајући оне пријатеље, који ноћу иду у „парни млин," а зашто се није најпре који наш сокак изравнао, насуо и оправио, којим ми сваки дан пре сванућа на многобројним колиманосимо господи на пијаци зеље и поврће за ручак, јер би остала господа гладна без наших вредних руку. 0 томе би се ми волели разговарати, а не о томе бригу водити, како ћемо удесити, да онај господин, што има 24.000 ФОр- годишња прихода, добије још радоша Даљ, Борово и Бело брдо. Но кад нас је већ почео призивати, надам се да ће то сад уобича}ати, и с нама, макар што смо паори, опет се лепо и својски разговарати о потребама нашим. те ако и опет — недао бог! — наступи која гладна година, уверен сам да ће нас одмах дозвати и поучити, како да иввучемо кожу. Исто тако и за браћу салашане чекам берићетан рад од стране наше варошке господе. Совра Пућкало, Новосадски бостанџија и бирач (добрих бундева и т и к а в а).

*) То је онај сокак који стоји између градопачеоникове куће и пијаце.

Рачунске задаће. I. Ко ми може прорачунати: кад Бечкеречка (Нота бене Великобечкеречка) читаоница има до 150 чланова, колико њих плаћају, а колико их дужни остају, кад једва има новаца. да се претплати на „Пестер Ллојд" и „Заставу" ? П! Кад је Српсска читаоница у В. Бечкереку још пре годину дана, држала десет српских листова, а сада држи само један, колико је за ов > годину дана напредовала ? III. Кад бечкеречки г. прота држи у горњој гимназији на месец д в а п у т предавање из српског језика адвапут из катихизиса, а за то вуче годишње 300 $р. — Колко онда свештенвка треба да будена нар. сабору, па да нас роми даба што пре мит сак унд пак однесе? Истинић.

Ж е Љ а. Знате л шта вам желим, Моје Српске секе ? — Да будете беле. И без апатеке. §

Безубић и Глуварик Безубиђ (виче) Даклем Енглези ухватили II а рн е л а и затворили га. ГлувариЂ (виче још већма). Ето га на, — нисам ни знао да је отишао у Енглеску. Но, том човеку баш не даду мира! Куд се год макне Безубиђ. Станите, молим вам, кога ви мислите? Глувариђ. Па ви ми кажете, да су Енглези затворили К о р н е л а. Безубић. Е сад ти изиђи на крај са глувим човеком. Никад више нећу ш њим разговарати.*) *) Неверујте му. Чим буде згодпа прилика, ево њих онет заједно. Слагач. Нешто за оцену брака. Један шаљивчина био у друштву и ту чује да се неки његов давнашњи познаник оженио. „Но, томе се радујем", рече он — „али ипак" додаде промисливши се мало. „зашто да се радујем? Та човек ми није ништа скривио."|

Неком проти, За кога ћеш гласати Напред ћу ти касти: За шарана печеног И сома на масти. У Избишту. Шалајдановић.