Starmali

„СТАРМАЛИ* БРОЈ 22. ЗА 1882.

175

За ручком попије господар Сима неколико чаша пива. С њим ручаху жена му и двоје деде, но ови нису пили пива. После ручка рећи ће деца: Огац, ми би јабука и шљива! А отац ће на то: Не ваља н а п и в о јести јабуке и шљиве !

Лекарски савет у бирцузу, „Знате, господине докторе, мене увек страшно боли глава, шта да радим?" запитаће један од оних муштерија, што декаре по бирцузи и по сокаци конзултирају. „Па то ће најпаметније бити — одговори лекар — да одете лекару, па да иштете од њега савета."

У књижари. „Молим пошто могу добити код вас књигу „Велимира и Босиљку?" — Кошта 80 иовчића. — Ху то је скупо. Него молићу онда да ми дате само „Босиљку" — ево 40 новчића.

И м е, II о п а. Човек треба све и сва да чини и да па-зи, да своје име сачува. Парохијан. Па зар и онда, ако се зове У х л и р ж ?

Немили гости, Неко се тужио, како му рођацн његови сваки час долазе у госте. ,,'Гако — вели —~ имам ја неку тетку, која ми сваке године два пута долази у госте, а сваки пут остане код мене по шест месеца."

Ееће више да пије, Ишао браца Панта пијан трештен из друштва кући, но не мога се дотурати до куће, него иадне и остане код неке куће баш под олуком, а падала је киша. Уста су му дошла баш под олук тако, да му је вода у уста падала. Браца Панта се није могао да разабере, него мислећи да је још у веселом друштву повиче: Бадава ви мени сипате. нећу ја више да пијем!"

Још се могу добити сви бројеви „

У с л у г а, Неко сврне у један дућан, да пата трговца, где седц доктор. Трговац одговори: „Немам кога да остане у дућану, него ако ћете остати овде да пазите на дућан, ја ћу вас одвести доктору."

Неки књижар вели: „Ја видим да раскалашне књиге многи људи читају, а мало их купују, а напротив зборнике многи људи купују, а мало их читају. Шмркати лебац, Неки старац који је од пића црвен нос имао, рећи ће своме унуку при ручку: „Једи синко доста леба, јер од леба буду румени образи." На то ће унук запитати деду: „Ти си ваљда много леба шмркао?"

Посмртни СПИСИ, „Шта су то „посмртни списи"?" запитају некога. Овај одговори: „То су књиге, што их је ко написао п ос л е с в о је смрти."

Н А 3 Н А Њ Е. По пресуди умољене г. г. пресудилаца, раснисану награду за најбољу хумореску добија г. Арон, од кога је у току првог полгодија ове год. било у „Стармалом" штампано више хумореска. Нека изволи јавити адресу, по којо.ј да му пошљемо награду од 30 ф. А сада ШЦГ" расписујемо нове награде "Шв за хумореске које ће бити штампапе у „Стармалом" до краја ове године. Најбоља хумореска биће награђена са 20 — 25 ф. Друга, после ове најбоља, добиће награде 1015 фр. Пресудиоци биће сами претплатници „Стармалог." Од дана кад изиђе последњи овогод. број ,Стармалог к па до свет. Саве 1883. моћи ће сваки предплатник дати свој глас писмено и по већини тих гласова изда ће се писцима горе означене награде.

Новије књиге и листови које уредпиштво добива у замену. Мали евет. Књижице за српску децу. Пише Чика Стева. Издање са сликама нарне штампарије Ник. Димитријевића у Н. Саду. Свеска прва, Цена 20 новч. Брка. Излази у Београду, сваке недеље. Стаје тромесечно за Србију три динара, за стране земље 4 франка. Ера. Лист за шалу, сатиру и забаву. Излази т Београду једанпут недељно. Цена на три месеца : За Србијт 3 динара, за ипостранство на по године 3 фр. 50 н. Јтармалог" од почетка до данас. "ЗШ