Starmali

в стАРМАЛЕ и БРОЈ 22. ЗА 1882.

I)

»V

ГО

п

Л

Г

и

Ј

)

број 23-тги: доносе овај садржај: Забава: Шумарева ћерка. Приповетка из српекога живота. Књига друга од С. В. П. — Песме: Да ме љубиш (X. Хајне), Источии рај (X. Хајне). Чудна љубав (по Уланду) од Ст. 'Горбице. — Срнске старине : Манастир Љубостиња, од Владисдава Тителбаха. — Лесие: -АЈладићу на раскршћу од — Из нрироде: 0 предсказивању времена помоћу барометра, од М. Н. — 11упол>ци X. од II. ј. П. — Преводи: Асја, приповетка Ивана С. Тургењева. — Десме: Из .Махабарате", иревод Симе Поповића. — Уметност: Међународна умегничка изложба у Бечу. — Листак: Јеленска у Грацу, од Г. — Научне новости : Статистика, Минералогија Народно здравље, ЈТроиет. ' рпски уметници; Димитрије Аврамовић сликар од С. В. П. — Уз наше илустрације: Река, Слике из Црне Горе. Књижевне белешке. - Смесице. — Уредништву листа ..Видела." — Слике: Димитрије Аврамовић, сликар. •Манастир Љубостиња, цртао про ф. Владислав Тителбах. — Град Река — Моло. Град Река — Фиумара. — На цетињској пијаци. „Српске Илустроване Новиве " излазе сваких 15 дана два пуна табака, а цена им је за Аустро-Угарску 4 фор. полугодишње или на 3 месеца 2 ф., за Србију и Црну Гору 12 динара полугодишње, односно 6 динара на 3 месеца а за друге крајеве цена је годишња 12 ф. односно В ф. полугодишње у банкама. Претнлату у Србији примају све тамошње књижаре, а у осталим крајевима умољена гг. скупљачи. као и Накладна штампарија А Пајевића у Нов. Саду.

ПОЗИВ.

Нотнисана штамнарија као накладник најраспрострањенијег српског календара

»>

ОРЛА"

узима себи слободу учтиво позвати п. н. трговце и обртнике на анонсовање у истоме календару за год. 1883. Укусно израђене огласе рачунамо : Једну целу страну фор. 24.„ 12.» 9,'п 6,» 1/6 1 ' О V 16 Огласе са страпих Језика преводимо беснлатно Нри упису молимо за потпис фирме власника, ради наплате при предаји при 5,е Р ака ! као и 1,4 цене од износа. „Орао" се штампа и распродаје у 15.000 примерака, и према томе може се рећи да је ово најкориснија и најјефтинија прилика з а свакога, који има што публици да огласи. Штампарија А. Пајевића ВГ* ДРУГО ИЗДАЊЕ ОЦЕВИ И ДЕЦА роман Ивана С. Тургењева с руског иревео ВЛАДАН АРСЕИИЈЕВИЋ Цена 1 фор, а ко више нстих поручи, добија огроман књижарски рабаг. Наручоине ваља упућивати накладној Штампарији А. Па ј евића у Н. С ад.

ЧИТАНКА ЗА ТРЕЋИ РАЗРЕД СРПСКЕ НАРОДНЕ ШКОЛЕ ОДОБРЕНА ОД С1гПСКО-НАРОДНОГ ЦРКВЕНО ШКОЛОКОГ САБЕТА УШЛА ЈЕ У ШТАМПУ и биће готова за ову идућу школску годину. Обраћајући пажњу г. г. школских старатеља и учитеља на ову нову књигу, препоручујемо уједно и остале школске књиге нашега ранијега издања, као: Буквар српски, тврдо укоричен 16 новч , Црквенословепски буквар са читанком тврдо укоричен 16 новч. Читанка за други разред српске народне школе 24 новч. — које је књиге написао главни школски референат господин Др. ђорђе Натошевић, а наша највиша школска власт: српскп народнп црквено-школски савет одобргто их је за употребу у пашим основним школама. Ко дакле жели да горње књиге из прве руке добије, нека се обрати подписатој накладној штампарији. Иначе могу се ове књиге добити и у свима српским књижарама. Штампарија А- Пајевића у Н. Саду ШДШШТЖ пошт. лађа потањући °Д 10. . Јуна. до даље —-ЗИИчзжб* наредбе. У ЗЕМУН: сваки дан изузимајући понедељник у 5 сати после подне. У ОРШАВУ и ГАЛАЦ: недељом, средом и петком у 5 сати после подне. У ТИТЕЛ: недељом и средом у 5 саги п. п. У БУДИМ-ПЕШТУ: сваки дан изузимајући петком у 1 /Д1 сати пре подне. СВЕЗА са САВОМ : недељом и четвртком после 5 сати после подне. ОДПРАВНИШТВО. ОГЛАСИ. 3 Б С Н А. по најновијој и старој сиетеми, са гвоздепим и дрвеним крунама хармонијски удешена а од најфинијег метала са најчиетијом израдом. 4-5 Звоноливница ЂОРЂА ВОТЕ СИНОВА

ШТАМПАРИЈА А. ПА.ЈЕКИ ћ А У НОВОМ САДУ.