Starmali

„Стармали" излази трипут иесечно. Годишња цена 4 ф . — погодишња 2 ф . — на 3 месеца 1 ф. За Србију и ^руге крајеве 10, — 5, — 2 1 / а динара. — Власнкк и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић; глаши сарадник Абуказем. Шдаје штамаарија А. ПајевиКау Новом Саду. — Рукописи се шиљу уреднику (1)г. Ј. Ј оувиоујс , XV ј «■ и IX. ^огсеЈап^аазе 5(>.) — Претплата и све што се тиче администрације, штампарији А. Пајевића у Новом Саду.

Г одина VI.

УНИВ. БИБЛИОТЕКА И Бр&3^?У Новом Оаду, 10 Јануара 1883. ' Бр. 1.

Најновије из Париза, Кад је отшо' с овог света Онви соко Гамбета Многи су рекли од срца: Л а к а ти црна земљица! Л а к а ти црна земљица! Рекло с' прваку том; Ал на гроб његов попе се Дебеди принц Жером. Ту поче ногом лупати И тражит' правицу; Ту поче круну искати На своју главицу. И не даде с' Гамбети Да л а к о полешка, Он с јутра таки осети, Да ј' земља п о т е ш к а. Да богме даје т е р е т то За гроб, овако нов. Кад на њег скочи с чизмама Дебели пустолов. Покојник на час осети На гробу свом ^иеЦие сћозе Но принц се Жером затрчо', И разби црвен нос. И вреле жеље принчеве Наишле су свој хлад. И Гамбети је опета Земљица л а к а сад.

Телеграми. Суптан Хамид Стармалом. Ја би се радо црет платио на твој лист, јер чујем да добро читаш I аџикуран 'Гурском народу; ал ево нисам сигуран, I да ме нећеду ове године бар десет пута убити — па зашто да ми пропадне претплата.

Маша Врбица напредњачкој влади у Београд. Ја држим да имам довољно неповерења у народу, - гледајте даклем па направите и замене какву министарску столицу. Бонту Алекси Протовом. Честитам ти нову годину, на сунну слободе, какве ни у француској републици нема„Видело" -Стармалом.' Чујем да имаш за мене нове мумаказе. То ми је баш мило! Јер ја сам већ изгубио наду, да ћу живети чак до усекновенија. _ Из Нарловаца. Велика, страшно велика вода. Сад већ и наименовани види, да га раставља читаво море од осталога народа. Шетња по Новом Оаду. СХХХУ. Био сам на п и к-н и ку. А шта је то пик-ник? Зааитаће ме | гонаклоњени читалац или која непретплакена чита лица, која није била еикад у Новом Саду ни у Паризу. Шта је то пик-ник, једе ли се то, или се п и ј е ? Или: је ли то каква играчка, што се господска деца с њом и г р а ј у ?