Starmali

„ СТАРМАЛИ* ВРОЈ 12. ЗА 1883.

93

Ђира. Десет милиона Форината, Спиро, — помисли ти само! Спира. Уф, човече, ала је то прекрасна сума! Ћира. Па још за три месеца; за ]ануар, фебруар и март ове године. Спира. Е то је баш права срећа! * Ђира. Каква срећа, бог те видио, — шта ти бунцаш! Та ја говорим о дефициту у нашој отаџбини за три прва месеца ове године. Спира. Даклем десет милиона фр. вслиш? — Али, да ти право кажем, ћиро, ја немам ни и д е ј е, како изгледају десет милиона фор. кад би их ко згрнуо на једну гомилу. Ђира. Ти немаш ни и д е ј е за схватање толике суме? —- Немам је ни ја. Али нису ни потребне наше приватнеграђанскеидеје. За то имамо ми државну идеју.

Ћира. Даклем ђурковић, у српском Сиону изабрани посланик за (хрватско)-славонски сабор, ако хоће да буде доследан својем програму, мораће пре свега предложити да се ћирилица збрише са лица земље, Спира Та ваљда неће! Ћира. Шта неће! — Ако то не уради, неће се показити достојним заузимања, протекције и кортешовања нашег слатког наименованог натријарха. Спира. Даклем тај патријар тражи своје уздање у »Преси" — Та то је сасвим излишно, пресело би њему и без „П р ес е".

Ђука. т а ли Шука

Ђука. Радићева посланица, што је страстне недеље изишла зове се „Ин по пију ди луче (ТЈп ро ,рш <И 1исе а ), а, шта то бога ;ти значи? ; Шука. Ја не знам хинески, али „ро рш" биће данешто „по„1 и с е" је неко ,луче", ваљда моловано. А зашто је наслов на тој брошури метј а н с к и? . Јер је то језик, којим се у Р и м у говори. Аб.

Нове

пословице, — Кријеш к'о Радићева брошура ноге. — Заплео си се к'о Стојан у (трице и) кучине. — Што булазниш к'о „Видело" у болести. — На двоје на троје к'о избор београдског митрополита. — Лаже као труковано (у Будапештанским новинама). — С Г — риба смрди (говоре у Карловцима).

Из песама једног Игумана. п.*) Који спава до по дана, У јастуке главу гњури И кад звони на јутрење Само хрче, само жмури, Ко не скочи из свог одра Кад запоје први петли, Кад се исток, јух заплави, Па заруди, па засветли, Који никад није глед'о Ране зоре дивно лице, Ох тај незна како прија Прва чаша ракијице. Ш. Не мислите да се код нас Тек онако само седи, Сад ми дође наша куварица да се исповеди. Пак ми поче грехе причат' (Које ја и 'нако знадо) Ја сам ћут'о преозбиљно (Јер сам слуш'о врло радо.) Чедо моје — ја јој рекох Зато ниси ти проклета. Ето, к'о што сама знадеш, Сви смо грешни овог света. Али, ако желиш имат' У савести својој мира, Ти се чувај да не грешиш Изван овог манастира. ,,Нећу, оче, и она рече ,,Мени ј' овде станак мио." А ја сам јој на то обећање грехе опростио. Има греха, које кале Прашта радо, прашта лако. Ја сам пастир добар, добар, Рец'те само, није л тако. (Надамо се да Кемо добити још коју од ових иесама.

Пабирци из најновије Радикеве брошуре. „Ја научно застунам" — „моја особа" —- „крстоносни рат против моје особе" „доказао сам строго научним начином" „цела срнско црквена аутономија је тежак удар против оријенталне цркве и мађарске држа*) Прва пеема бида је штампана у 8. броју.