Starmali

96

Одговори уредништва^ Ммогима. Као што видите ми у овом листу уступамо по мало места са преведеним анегдотама и другим преведеним ситницама, ако су добро изабране и мање по знате. За то и имамо рубрику „Пабирци. Ко нам таке ствари буде слао, молимо га нека навначи, да је то за „Паб и р к е", и нека не тражи, да под сваку таку ситницу штампамо: н.егов потпис, псеудоним или шиФру. То је сасвим излишно (осим ако је превод у стиховима). — Ако нам ко пошаље већи преведен, прерађен или носрбљен нрилог, који не иде под „Пабирке," ту потпису нема замерке, само се онда не сме заборавити казати, да је то преведено, пре рађено или посрбљено. №егпапоу1си Нисте морали прибећи латинским словпма, да се тиме маскирате и према уредништву. Јер ко ж ма вере у дискрецију, тај нека нам ништа и не пише. Нисмо сио ваше таки с места спалили, а то смо радили и до сада са свачијим писмом, ко је то зажелио, и ако се што употребило, то је на ново преписано било. Јер знамо, да се данас већма него икад, због истине страдати може. Но ми ћемо што треба рећи, ма се све хале и вране на нас дигле, и одговорност на се примамо, — али наравно, само онда ако смо уверени да смо добро и поуздано извештени. Ви г, №е2папотк:и, и ваша латинска маска, није нам довољна гаранција да се не би бламирали, — ма да је веома, вероватно оио што нам јависте. Радивоју. Нешто ће се употребити. Из администрације „ Стармалог," Претплатницима у Вршцу јављаио, да нипошто не дају више предплату на листове наше дојакошњем скуаљачу н. м. који нам од скупљене нредплате за трећу и четврту четврт прошле године дугује још 74 фор. Он се није задовољавао са оних 10°/» од скупљеног новца што му за труд као провизију дајемо, него ето задржава себи повећу своту од главнице, без које се листови издавати не могу. Ми смо га више пута опомињали и нозивали да ношље скупљенЈ нредплату и забранили смо му даље примање предплате за наше листове. Зато молимо да се предплата непосредно нама шаље поштанском упутницом, за коју нека изволи свако одбити оних 5 новч. које иста стаје. Жао нам је да Вршац нема родољубивијег скупљача, који би се уз 10 °/о провизије тога посла прихватио, па новац уредно скупљао и слао дотичним листовима. Нас је покојни Бакић тако са близо 200 Фор. зајео, па сад ево и овај хоће да понови старо. Је ли чудо онда што пропадају или рамају листови, кад их таке пијавице сисају.

НТС В К 1 XI Ји д> Ји ЈП1

4*

Чшса Јовин лист доноси у своме осмом броју за 1883. ове чланк е : 1. Нежни Аристид (песма са насловном сликом) 2. Врбица (приповетка) од Тира 3. Рачунске игре III. 4. Из живота малога Симе Боба (са '20 слика)

5. Зашго јабука пада са дрвета 6. Како се узме 7. Медвед (са сликом) од Веље 8. Громобран 9. Алманзопова прича (свршетак) превела Меланка М. 10. Внсокоу чени син 11. Питалице 12. Допуна к зоотропском колуту од Бранислава 13. Разнолије 14. Даштања 15. Чика Јовина пошта 16. Нове књиге 17. Исправак. Рукописи и све што се тиче уредништва, шаље се на адресу : Бг. Јоу . Јоуаштс "Шеп, IX. Рогсе-* 11ап §аззеК 56. — „Невен", чика Јовин лист , излази двапут месечно на читавои табаку. Цена је за АустроУгарску на читаву годину 4 ф.. на пола године 2 ф. За Србију, Црну Гору и остале крајеве 10 дин. или 5 ф. у банкаиа на читаву годину, односно 5 динара или 2 фор. 50 новч. на пола године, и шиље се на адресу: Штампарије А. ПАЈЕВИЋА у Н. Саду.

Т>УРЕ ШШЋЋК Штаипана је и VI књига, у којој су приповетке: Чича Тииа, Рускиња, Кривосечка М.ехана — и разаслаће се уписницима. Ова је књига већа од свију досадашњих. Има 19 ситно штаипаних табака. Цена јој је као и осталииа саио динар и по. Сва претплата нека се шаље књижарници Велииира Валожића у Београду. Читаоци из унутрашњости могу добавити књигу доплатои (рег Жсћпаћте). Штампа се и VII књига и скоро ће бити готова. У њој ће бити слика песникова с биографијои и литерарнои студијои о раду његову и приповетке Чобанче (с продужењеи из посмртног рукописа), Рааеник и Капетанов гроб. — За овом ће књи гои на брзо изаћи VIII, IX и X књига, у којииа ће бити драие песникове; и тиме ће се завршити потпуно издање дела Јакшићевих. Од I и II књиге има још врло иало егзеиплара.

/-во ц. к. овер. дунавско — паробродно — друштво

ШМЈШКДШ

пошт. лађа од 3. (15.) до даље

почињући Марта наредбе.

У ЗЕМУН: уторником, средои, петком, суботом и недељом после '/з5 сати п. п. У ТИТЕЛ: средом и недељом после '/»5 сати п. п. У ОРШАВУ и ГАЛАЦ : средон, петком и недељои после 1 '*5 сати п. п. У БУДИМПЕШТУ: понедељником, средом, четвртком, суботом и недељом у 1 1Л1 сати пр. п. ОТПРАВНИШТВО.

штампарија а. пајевиба у новом саду.