Starmali

232

„стармали" број 29. за 1884.

Загонетке. Љ у б и ц а. Ја пз знам Стевапе, пре вепчања пашег био си ти са свим други човек, ал од како смо се венчали, ти си ми постао пека загонетка, коју не могу да решим. С т е в а п. 0, за дивно чудо, од тога истог доба постала си и ти мепи иека перешена загопетка. — А зпаш ли ко ће пам те загонетке решити ? Љ у б и д а. Ко ? С т е в а н. Часна копзисторија. Мандина невоља. Мати. А што си се ти, Мапдо, тако спуждила ? М а н д а. Како не би. Данас сам била на исповести, на ми је господин плебапош заповедио да код куће очитам пет очепаша, — а ја не зпам више само један. У гостионици. Гост наручи по пржена пилета. Кад му келнер допесе, а оно на тањиру пема вигае од три комадића. Г о с т. Шта ? Зар је то по пилета ? К е л п е р. На служби ; то је по пилета. Гост. Па знате ли што Носите ви то у кујну патраг, а донесите ми опу другу половипу.

ЈГ* ИЗИШАО ЈЕ ИЗ ШТАМПЕ

ОРАО"

ВЕЛИНИ ИЛУСТРОВАНИ НАЛЕНДАР ЗА 1885. СА НШДАШНИЈОИ САДРЖИН01И 25 ВЕШТА4КИ ИЗРАђЕНИХ ОЛИКА

ГОДИНА ЈЕД АНАЕСТ А Цена 50 иовч илп I дниар Ко поручи најмање 25 еом . за готов повад, добија комад ио 33 иовч. Наручбине ваља уиућивати издавалац-штампарији А. Пајевића у Н. Саду. позив на претплату. С четрдесетим бр. „Паше Горе Диста" истиче претплата за трећу овогодишњу четврт. Узевшп укупно све иреме, од како је „Нашс Горе .Тист" први пут угледао свет, а то је сад управо година дана, опда се може рећи, да тО баш није мала стгар; а кад сс обазремо још па прплпке, у којпма нам је лист попика«, п кроз које је ва ту минулу годпну пролазпо, опда је тј још важппја околпост, која иде у прилог свему бићу иашега оргапа. Кад се могао д I сада одржатп, да не угипе, онда има пуно наде, да' ће се за у будуће моћп још боље учтврститп, тако, да му пикакве локалне непрплике пеће моћи опстапка пољуљати. Једппа ствар само могла бн му патрунтгп, а то је одзив од страпс претплатипка, чијој је милостн и немплостн и овај наш као и сваки другн лист остављен. Ако је нашем овдашњем свету као п сном из околине стало до тога, да „Наше Горе Лист" нз само и у будуће нзлази, него да се што више учврсти, опда му не остаје друго, него да га иретилатом својс.ки нотпомогпе. У то пме обраћамо се па штоваие предбројнпке дсјакотље и на оне, који ће то да буду, да пам прстплату нгго скорије пошљу, н д» се ипаче заузму,

да нам лист шго вишо „материјалног прнјатељстиа" стече, а за остало ћемо мп сву моралну снагу своју заложпти, да „11аше Горе Лист" у сваком погледу своме позиву и очекпвању штованнх читалаца што потпуније одговори, Од испуњења свс наше скромне жеље за матернјалпим одзивом завпспће испуњење Јслова, који су нам преко пужни зарад опстанка самога листа. Ми своје рек-смо, а на иублицп је сад да сво^е учпнп! У РЕДНПШТВО II АДМИНИСТРАЦИЈЛ „Наше Горе Листа."

ОГЛАСИ.

н а ј в о љ и ПАПИР ЗА ЦИГАРЕТЕ ЈЕ 1Е ноивш

ФРАНЦУСКИ ФАБРИКАТ од СЈЛ\М.КУ & 1!1;]\ПУ у Нарпзу. Ваља се чувати од подражавања! е// Оамо Је онда овај паипр за цигарете I д^прави, ако Је иа сваком листу отпсак 1 1%^е Нонђ1оп и ако (вакп картоп л има ларку штптиицу и сигиатуру.

по наЈНовиЈОЈ американској системи сигурне од ватре и харе из Фабрике

У БЕЧУ^

у солидности и каквоћп пздше ие уступаЈу ии једној до сада познаторШбрици а у4 - цени су знатно јефтпније. — Наруџбипе|: 4прима и одправља госп. Ђорђе Миличевић, љ 1 трговацу Бечу, Баггепћо?, код кога се могу 1 %. мустре виднти п цепе сазпати. X, Л 2*1—33 1

ШТАМПАГИЈА А ЦАЈЕВПћА У ПОВОМ САДУ.