Starmali

104

„СТАРМАЛИ" БР. 13. ЗА 1885.

Припослано. ГГучки ^читељи једне чувене подитичне обћине у Срему не жале се на г. г. Началника и благајника — што их у месецу „Априлу" хрђаво наплаћују, — прво с' тога што пословица одрешито каже: .Народ што бмаде — издаде", — а друго с' тога, што је у месецу „Априлу" слободно шалу збијати ! Али поменути учитељи жале се на ту своју господу, што исти н>их и у другим месецима „априлски" наплаћују, одбијајући их све до друге суботе, те пошто „Стармали" кад кад и јак} чибучину уза се носи позивљу а дотични учитељи у помоћ !*) *) Ако је томе злу у чибуку лек, „Стармали" Ке вам врло радо позајмити свој чибук на употребу.

Ове дужнике наше, којима су разаслате нарочите карте и сада уз овај број цедуље као опомене, молимо да сваки свој дуг у најкраћем року подмирити изволи, како би се опростили непрестаних опомена и ми досаднога посла. Администрација „Стармалог."

Умољавамо да се гласа! Према расписаној награди ваља да се нресуди која ће хумореска или хумористичап спев у подлпстцима „Стармалог" од бр. 1—12 о. г. добити прву, а која другу награду. Право на гласање има сваки напг предплатник и уредништва, којима наш лист у замену шаљемо, — на сад молимо свакога да то своје правоиупотреби. Штовишегласапа, то праведнија биће пресуда. Оригиналне хумореске или хумор. спевови на које се гласити може, ово су; 1., За штоје Заплеталовић у сватовима плакао. 2., Два малера на пољу љубави. 3., Дебели Јанко. 4,, Копање блага. 5., Лијек од пушења. 6., Турнир или — Александра. Вота ваља да се напишу на засебној артијици, на којој ће бити само ово: Прву награду досуђујем хуморесци, под насловом и , другу хуморесци под насловом: а А за тим потпис имена гласачева. Гласање но имену писца неће се уважити. Ово треба што пре да се пошље Издаваоцу „Стармалог" у Нови Сад. Резултат гласања, са именима гласача и како је ко гдасао штампаће се у броју 16. И онда ће се уједно и награда дотичнима разаслати. Издаватељство „Стармалог."

Прво ц. кр. прив. Дуеавско паробродско друштво. ш тж®тжжвж.~

1885. до даље наредбе.

Пошт. лађа од 15. марта Од НОВОГ САДА. у ТИТЕЛ: (товарна лађа) уторником и петком увек после 7 сати у вече. Од НОВОГ САДА у ТИТЕЛ и станице НА ТИГИ: Средом и недељом у 5 1; 2 сах. после подве. Од НОВОГА САДА у ЗЕМУН-БЕОГГАД: уторником, средом, петком и недељом у сах. посде п. Од НОВОГА САДА у ОГШАВУ-ГАЛАЦ: Средом, петком и педељом у 5Ч* сах. п>сле подне. Од НОВОГА САДА у ЦАГИГГАД преко ГУП1ЧУКА-ВАГНЕ: Недељом у 5 1 '* са.х. после подве. Од НОВОГА САДА у БУДИМПЕН1ТУ: Сваки дан у 10"и сах. пре подне. Н. Сад. 12 марта (28. фебр.) 1885. Агенција.

ВРЈ10 ПРАКТИЧНО за оне, који имају што свету да огласе. Потписана штампарија као накладник н ај р а с п р острањенијег српског календара „0 Р Л А" узима себи елободу учтиво позвати п. н. трговце и обртнике на анонсовање у истоме календару за г. 1886. Укусно израђене огласе рачунамо: Једну целу страиу Фор 24.» 1/ " 15 п Ч* >! ..... „ 9. „ г и . „ 6.1/ 4 П > 8 п 11 1/ О П !) !! Огласе са страних језика преводимо бесплатно. „Орао" се штамиа и распродаје у 15.000 примерака, колико дојако јошни једансрпски календар и зато је нарочито најподеснији за оне, који имају што свету да огласе. Штампарија А. Пајевиђа у Н. Саду.

.<1 ,со и «3

в Д Еч в. « 1 ©г 6- Н"н М-5 <$■ Рн -

_ н „ н сЗ О ц" <3? о Е-1 Н Рч сЗ Н оЗ Сч О н В вз м Рн н

н 5- &** н бн а

ч а 3 н ° * к

сЗ сз

3 _ св 5 РЧ

>■» М" н т ЕН ^ сз " а § д _ 1 сЗ ® в « — >"» 5» 3 ^ О РЧ сб ® 2 Ш к св » Ч Н о в »Ј

ВШШ)!Мј

м

09

о **

3

1*5

р

[>1 и

о

о

о

ос

Ј *

сз

>"5

и.

< X

мошоНат

со 6 «Ј и. ^4

со

со

ШТАМПАРИЈА А, ПАЈЕВИћА У НОВОМ САДУ.