Starmali

136

„СТАРМАЛ И" БР . 17. З А 1885.

Св. Петар. А имаш-ли кога познатог ? Он. Имам. Св- Петар. Па ко је? Ко ће посведочити какав си живот проводио. Он. Св. Кирил и Метод. Кад је њих споменуо, сав је пребледио. Од куд

КЊИЖЕВНЕ ВЕСТИ.

Изашао је из штампе превод ГЕТЕОВОГ „ФАУСТА ПРВИ ДЕО

и

му баш они падоше на ум. Нехтеде њих споменути али и може се добити у овдашњим књижарама по 1

се превари. Св. Петар међутим дозове св. Кирила и Метода и ови дођоше и рекоше, какав му је живот био. Напослетку рекпу: Ти нас на земљп ниси призвао за свеце а ми нећемо тебе овде, иди од нас песрећо народа свог. Он. Имам још познати, који ће мало друкче рећи о мени. Св. Петар. Па ко су 1 Он. Маторп и млади гавран. Св. Петар. Иди па их тражи они овде нису и затвори врата рајска. Ето то је кратка прича. Прочитајте још једаред „Дебелога Јанка"! Ту је описан живот његов с тим изузетком да овај наш Јанко није преварио св. Петра. Б10.

Новије књиге, посдате уредништву на приказ. Извештај о српској великој гимназији у Новом Саду, за школску годину 1884—5. У Новом Саду, штампарија Дра Младена Јојкића 1885.

11

ДЈиХ/мП

и

Чика Јовин лист доноси у своме једанајфом броју^за год. 1885. овај садржај: 1. Како сеХавајци играју с морем, (са насловном сликом.) 2. Јогуница. Приноведа М—тин Ј—ћ. 3. Поздрав завичају, песма од Браца Веље. 4. Низ корисних чланака. 5. На пољани (песма са сликом) од Чика ђуре. 6. Из школе. 7. ЈГечник и болесник. 8. Сањарија. (Лонгфелов), песма од Ранка. 9. Светлећи плин (гас), (са сликом.) 10. Пчела и кокош. (Басна) песма од И. Мартиновића. 11. Четири језика. 12. Манастир Шишатовац у Фрушкој Гори (са сликом.) 13. Даштања. 14 Решење даштања. 15. Чика Јовина пошта. 16. Новије књпге н листови, Рукописи и све што се тиче уредништва, птаље се на адресу: Бг. Ј оу . ЈоуапоУ1с Т\^еп IX. Ро^се1аи §а8бс N1-. 56. — „Н евен" чика Јовин лисг излази двапут месечно на читавом табаку. Цена је за Аусгро-Угарску на читаву годину 4 ф., на пола године 2 ф. за Србију и Црпу гору и остале крајеве 10 дни. или 5 ф. у банкама на читаву годину, односно 5 динара или 2 Фор. 50 новч. па пола године, и пшље се на адресу: Штампарије А. ПАЈЕВИЋА у Н. Саду.

фор. а. вр. Ко хоће да поручи више примерака, нека се обрати на ш т а м п а р и ј у А. Пајевића у Н о в о м Саду. Књижарама се даје уобичајени рабат од 33 1; з процената Да је било на претплатницима, не би овај превод никад угледао света, јер их се јавило 11, словом и писмом једанаест. Али се надам, да ће проћи овако боље, јер књига говори јасније него сам позив. У Н. Саду 1. (13.) јуна 1885. Милан Савић

Прво ц, кр. прив. Дунавско паробродско друштво.

тад ш«г®»шдгз. Пошт. лађа ~Т\ Ч 1885. до од 15. марта даље наредбе. Од НОВОГ САДА у ТИТЕЛ: (товарна лађа) уторником и петком увек после 7 сати у вече. Од НОВОГ САДА у ТИТЕЛ и станице НА ТИСИ: Средом и недељом у 5'« сах. после подне. Од НОВОГА САДА у ЗЕМУН-БЕОГРАД: уторником, средом, петком и недељом у 5 1/ з сах. после п. Од НОВОГА САДА у ОРШАВУ-ГАЛАЦ: Средом, петком и недељом у б 1 ^ сах. п>>сле подне. Од НОВОГА САДА у ЦАРИГРАД преко РУШЧУКА-ВАРНЕ: Недељом у 5 1, а сах. после подне. Од НОВОГА САДА у БУДИМПЕШТУ: Сваки дап у 10 3/ 4 сах. пре подне. Н. Сад. 12 марта (28 фебр.) 1885. Агенција. охлзг-^СЈХЗ:.

■ = в ^ 5 Н- 1 N § гп Н н И= 0 ћП џ: ? И

а> н и . н сз о ^ ® ° ^ » Е! Л рсЗ Ен сЗ О М В В сЗ М"

со со

10 со

ШГАМИАРИЈА А, ПАЈБВИћА У П0130М САДУ.