Starmali

Опет о њему, У свакоме српском срцу Што болује од срамоте, Ничу, дижу с' и бујају Ове речи : мрзимо те! Шта се чује у близини ? Шта се чује у даљинам? Опет речи иста бола: Мрзак си нам, гнусан си нам! И на дому и у збору И у хладу цркве свете, Са молитвом најтоплијом Отме нам се: п е ће м о т е ! У жилама свака капка, Свака суза гато потече, Тебе кори, теби збори : Н есрбипе, еечовече! Кад би гробља гледат' могла Шта нам твоја рука снрема, II она би једногласно Поввкала: Анатема! И гато мајка српска љуља У колевци нежно дете, Кад дорасте. па разуме И у гробу проклеће те. И ти јоште оружаш се Да с народом бијеш војне, И ти јотпте не силазига Са виспне недостојне.

Ал ми ћемо дочекати, Пријатељи да ће твоји, Они моћи, стрегаћеду те Као блато с ногу своји.

Крешимир.

Шетња по свету 4 II. Из дугог времена човек много што шта уради, гато му не би иначе ни на памет нало. Тако н. пр. прочита из новина чак и „списак путника" и огласе. Ако никоме другоме, а оно је мени бар то пасирало ових дана. Шта ћу? Видим сад и сам, да је потпуно истинита наша пословица: „бесцослен поп и јариће крсти." Ио поред такве лектире може се човек бацити и на умствовање, па онда брже пролази време. Шта ти ту једно за другим не долази ? Права збрка. Тако читајући у „Заставином" једном огласу, где се јавља, да је г. Мита Савић обновио своју гостиону и умножио је добрим шталама — узех за тим „Пестер Лојд" и у списку дошавних путника наиђем одмах на — бете НеШ^кеИ. Сегтап Ап^уеНсз, РакГагсћ ? До ђавола! Добре гатале и — беше Не1Н§кеК;! Какву то комедију тера судбина са мном ? И нехотице сам почео премигаљати, да ли може у икаквој свези стојати гатала и — Његова Свјатост, па у том паде ми поглед и на остала имсна у списку дошавгаих путника и ту се заблисташе имена неколико српских посланика из Срема, који да богме да нису били у Сомбору. Али сад тек наступЈ још већа збрка: Његова Свјатост. гатала, српски посланици — гата ту има заједничког? Ето, то ми је дало „штофа" за премишљање, па сам тиме до душе себи скратио време, али не нађох објасњења. Тек сутра дан читао сам опет у „Пестер .1ојду," да су српски »нотабилитети," у које рачуна

"У Новоме Оа,дзт ±0„ јзгла- 1885.

„Стармали" излази трипут месечио. Годишња цеиа 4 ф . — погодишња 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Србију и друге крајевс 10, — 5, — 2 1 /а дииара или Франка. — Власннк и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић; Издаје штамтарија А. ПајевиКау Новом Саду рукописи се шиљу уреднику (Ог. Ј. Јо\ап«\ Јс, \У 1см IX РогсеПапкавве, 5<».> — Претплата и све што се тиче администрације шиље се штампарији А. ПајевиВа у Нов. Саду. — За огласе пдаћа се 6 новч. од реда, слова као што су ова и сваки пут 30 новч. за жиг.