Starmali

152

„СТАРМАЛИ" БР. 19. ЗА 1885.

Американска практичност, Бадава, Американац свуда и на сваком кораку има корист пред очима, на не зазире у томе ни као поротник, а да не сазна од окривљеника оео, што му треба. Приликом парнице због неког убијства у В. додази на ред, да убијца тачно одлази, кад стиже и кад полази пароброд. „Означите тачно час, кад стиже пароброд у Чикаго", прекида га један поротник „Равно у 7 чати." „А да ли се креће редовно у исто вреие?" „Са свим редовно." „Може ли се јести на пароброду „Како кад." ,,Молим, не мојте шеврдати." Овде прекиде поротпика судија речима: „Али, госиодине, те појединости не вреде ништа." „Варате се, господине судијо, ја за који дан морам да путујем тамо, па хо^у да употребим ову прилику, да дознам све шта је и како је." Но је крив. Отац. Еј мој синко! ја трошим толике новце на тебе — па гле шта би, — нропао си на матури. С и н. Ба нисам ја томе крив. Отац. А да ко? С и тт. Криви су професори. Ама баш ни један да ме запита опо, на што би знао одговорити. Измирење. Фетер Ханз. Косподин нотер, косподин нотер та фам кажим нешто нофо. Б е л е ж н и к. Да чујем, Фетер Ханз. Ф е т е р X а н з. Јуче сам се измирила са моја комшија Гавра. Бележник. А како сте се то измирили? којим начином ? Ф е т е р X а н з. Лепо. — Допустила сам му да ме ћуши. Иа сад је, како што си каше, мирна Пачка. Бележник. Е честитам, честитам, Фетер Ханз, што се ваша зађевица тако лепо свршила. Лепи гости. Дошла три — већ добро накресана — ђака пред зору у кавану, па ће тек: п р в и : Келнер! донесите ми пива. други: Келнер! допесите ми ракије. трећи. Келнер! однесите ме кући. Панта Зупски. ! Из школе. Дошао иншнектор у село, да надгледи школу, прозове једно дете, а учител. му приђе, па шапне: „Ваше благородије! нисте га требали прозвати, јер он не зна ништ." „Свеједно" —одговори иншпектор, па се окрене малом и рече му — „видиш, дете моје, г. учитељ се тужи на тебе, да не знаш ништ „Па не знате ни Ви све", одговори му малиша. „Па питај ме шта" рекне му иншпектор.

„Па на пример колко је пилића излегла наша кокошка?" запита га мали. Иншпектор се нађе у забуни. али ипак мораде нешто рећи: „па . . па . . ваљда — петнаест." „Тек што није !" повиче — му дете. „ми ни немамо кокошке." И тако је дете доскочило иншпектору. Панта Зупски. Овај број шаљемо свима дојакошњим претплатницима, па и онима, од којих нам до овога наса још није претплата стигла, молећи их, да се пожуре са пошиљком нове нретплате, како би им лист и даље непрекидно шиљати могли. Пријатеље овога листа молимо, да „Стармали" препоруче свима онима, који га још немају, а могли би га држати. Штампарија А., Пајевића, Издавалац „Стармалог"

Књижевни оглас. „Шта још каже „Застава" против Германа АнђелиЂа". Књига „Застава" против Германа Анђелића" штампана у 6.000 примерка, разграбљена је са свим . . . Шта више, стигло је до сад на 3,000 комада нових поручбина. Издавач се на основу тога решио, да даде у штампу другу књигу, под насловом: „Шта ЈОШ каже „Застава* против Германа Анђелића". У тој књизи ућиће осим два већ штампана чланка из књиге „Застава" против Германа Анђелића", још осам новијих чланака „Заставиних". Пошто ће се та књига штампати у 10,000 примерака, те ући у свет као можда ни једна српска књига до сад, издавач ће штамнати уз то „Одлуке сомборског збора", као и оне привилегије и законе, на које се те одлуке позивају. Књига ће најдуже кроз 8 дана бити готова, изнеће 4 штампана табака, а стајаће 5 новч. комад, или 4 фор. сготина. Поручбине ваља слати за времена, екснедицији „Заставе".

Прво ц. кр. прив. Дунавско паробродско друштво. шш, т&шшжжтш« Пошт. лађа 1885. до од 15. марта даље наредбе. Од НОВОГ САДА у ТИТЕЛ: (товарна лађа) уторннком и петком увек после 7 саги у вече. Од НОВОГ САДА у ТИТЕЛ и станице НА ТИСИ: Средом и недељом у 5 сах. после подне. Од НОВОГА САДА у ЗЕМУН-БЕОГРАД: уторником, средом, петком и недељом у 5 1 '* сах. после п. Од НОВОГА САДА у ОРШАВУ-ГАЛАЦ: Средом, петком и недељом у 5 1 /* сах. п«сте подне. Од НОВОГА" САДА у ЦАРИГРАД преко РУ1НЧУКА-ВАРНЕ: Недељом у 5 1 '« сах. после подне. Од НОВОГА САДА у БУДИМПЕШТУ: Сваки дап у 10 3/ 4 сах. пре подне. Н. Сад. 12 марта (28. фебр.) 1885. Агенција.

ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВићА У Н0В0М САДУ.