Starmali

215

иашару продао си ; опом великом господину, савесг, душу, углед, част, поштење и овима сличне робе и тада уђоше у тебе демони среброљубља, родоиздајства и рахат-живовања. Реди баба-Кати није ли то истина?' „Истина је, но кумим те богом и св. Јовапом, помози ми и истерај из мене те зле демоне. Лакше збори јер по некад и зидови уши имају " „Сада те јошт не могу излечити, пре свега поврати Јудине сребрњаце и покај се искрено, онда се већ можеш леку надати, а сада чу.ј даље. Видиш мој соколе! прса твоја краси одличије неко, ја знам и то, како си до њега дошао, но о томе ником нишга нећу рећи. Као човек паметан и мудар, одавна си увидео да ти среће међ Србима нема, а ниси рад да због њи, као твој дед прођеш када оно, — чипи ми се због унијаћења јеванђељем у цркви, оног влздику по сред тикве лупи. те усљед тога мораде сирома чак у Русију бегати. Ти би најволео остатак твога века у Пешти као та&уагетћег међу великом господом провесги. Само за то, а не за неке хиљаде као што безумни говоре, продао си твоју робу, купцу се обвезавши, да ћеш са твога спахилука рају пошто по то растерати и возљубљене Чангове населиги. Тај твој умишљај достојан је презнања а ти похвале. Само што ти луди Раци неће јошт да се селе, као да су они госпо дари а не ти. Будале, заборавили су колико су њихови дедови с' Турци се због тог поља клали и секли, што год је било, биће н опет! Као човек правдољубив и добродушан рад си их за времена уклонити од напасти, ал они неће да увиде да им ти искрено добра желиш и тако грех на њину душу. — Гле, гле! Какви је ово креч у којем сте ти и твој догласник руке замочили ? Гле и неки пластови сена, фатови дрва и „ . • „Онемила баба-Като! језик за зубе! Зар није доста што већ и слет>ц Лука славу моју по вашари пева, већ рада си ваљда, да и тамбураши почну о мени певати. Тако ми Вога, како си се захукала, јошт би све исторокала, но само би јошт то требало, онда збогом населбино, збогом Чангови, збогом аговање и ви драге хиљаде. . . . ! Иознајете ли сада мога прић-Манојла ? — Ја мислим да га познајете. Трнокоп.

Модерни предмети — значе на српски, 1. Мода Сатана у новом руву 2. Луксус Обест 3. 'Гурнир Седдо 4. Фазон Накарада 5. Кринолин Шатра (лицидерска) 6. Мидер Сува болесг 7. Вал Застирач женског лукавства 8. Штехер Палило 9. Рајзпулфер Обмана 10. Нец Мередов Ефендија.

У ствари гласања. До сада су врло мало њих гласали, коме да се досуде награде за најбоље хумореске. За то продужујемо рок гласању, још на неколико дана, — а резултат ћемо објавити у идућем броју. Молимо да нам се што више гласача јаве, а са наше стране обраћамо пажњу на лепу хумореску Лурчин Усо, каурски шиљбот," — ми држимо да овај састав заслужује награду, а желили би да писац и од сада остане нашем листу веран. Уредништво и издаватељство „Стармалог."

0 В И М расписујемо нове награде за две најбоље хумореске које ће изићи у подлистку ов. листа до краја ове годиие. Прва награда 25 фр. Друга паграда 8 фр. Издаватељство „Стармалог."

Позив на претплату, С овим данашњим двадесет-седмим бројем истиче аретплата свима опима, који су се претплатили само до краја Септембра о. г. А како је највећи број таких претплатника, то у напред молнмо исте да се за времена, непосредно нама или сваки у своме месту код познатих скупљача са даљом преталатом обратити изволи, како би им и даље лист непрекидно слати могли. Молимо такођер исве дужвике наше, који нам дугују за прошле три четврти године, или за поједину четврт; да свој дуг у најкраћем року подмирити изволе, јер ваља да знају да је вересија највећи душмапин свакоме листу. Ми чинимо савесно своју дужност издавајући лист, па нека тако савесно и тачно плаћају они који га читају, те ће тако и читаоци с нама и ми с њима задовољни бити. НАЕЛДДА „СТАРМДЛОГ." з^г новд књигд. НОВО ИЗДАВЕ МАЛЕ КАТАВАСИЈЕ која је допуњена, а стоји као и до јако само 20 зовч. Ко узме на 100 ком. добија комад по 12 новч. На мање дајемо уобичајени рабат 2б°/ 0 . Наручбине на све три књиге нека се шаљу: Штампарији А. Пајеви&а, у Нови Сад.

Још се могу добити сви бројеви „Стармалога" од почетка до данас.