Starmali

216

„СТАРМАЛИ" БР. 27. ЗА 1885.

Новије књиге и листови послате уредништву на приказ. Црна куга приповетка написали Ерман-Шнтријан нренео Мил. ђ Глишић. Београд. књижар и издавач Петар ћурчић. Цена 50 нов. или 1 динар.

КЊИЖЕВНА ВЕСТ. Први календар за 1886, годину Сад је баш пзашао пз штамио: ЦАРИТЧ МАЛИ НАЛЕНДАР СА СЛИКАМА ЗА ПРОСТУ 1886. Цена 20 новч. шш 40 пара дииарсквх. Преиродавни добију за готов новац комад ио 12 новч. §ШГ" ЗА КРАТКО ВРЕМЕ ИЗИЋИ ЂЕ: „ОР АО" ВЕЈПКИ ИЛУСТРОВАНП КАЗИДАР ЗА 1886. ГОДИНУ, који је богато урешен најновијим и најлепшим сликама уз најодабранији и разноврстан садржај, као и досад што је доиоспо. Ми смо се потрудили да овај највећи буде и за 1886. год. најбољи, најлепши и по томе најјефтинији српскп календар, као што је то и до сада вазда бивао, што ће у осталом за кратко време сам „ОРАО" најбоље потврдити, а ми ово само међутим укратко јављамо поштованој публици и нашим дојакошњим комисијонарима, који нека се изволе унапред пријавити колико којег календара да им пошљемо. ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИЋА у Н. САДУ издавалац „Орла" и „Царића." рг* Ш КОЛСКЕ КЉИГЕ -ф| КОЈЕ СЕ МОГУ ДОБИТИ У ШТАМПАРИЈИ А. ПАЈЕВШ У НОБОМ САДУ ево су ове: Буквар са сликама за сри. осн. шк. ново издање 16 н. Упутство уз буквар за онсновне школе 10 „ Црквено слов. буквар са читанком ново издање 16 „ Читанка за други разред српске осн. школе 24 „ Читанка за трећи разред српске осн. школе 28 „ Читанка за четврти разред срп. осн. школе 34 „ Читанка за први и други разред нижих занатлијских школа, тврдо укоричена, 306 стр. 90 „ Рачунски примери за уч. З.-ћег разр. осн. шк. 8 „ » » у> 4.-ог „ , „ 8 „ » » 5.-ог „ „ , 10 , » » п 6 -ог „ „ , 8 „ Зоологијаза учитељске и више девојачке шкоде 80 „ Историја Угарске, са уводом у историју света за ниже разреде средњих школа написао Др.

Фрања Рибари, с мађарскиг превео проФ. Милан А. Јовановић. Свеска Т 60 „ » И 60 , Велика катавасија 1. — в Мала катавасија 20 , ђимнастичке игре са сликама. Део I. 1.— „ Одабране народне песме за учење на изуст у срп. основним школама друго издање 10 „ Дисциплинарна правила за учит срп. осн. шк. 10 „ Наставни план за срп, нар. учитеље 20 „ Нове метарске мере 10 „ Ко дакле жели да горње књиге из прве руке добије, нека се обрати подписатој накладној штампарији од које ће добитн највећи књижарски рабат. Иначе могу се ове књиге добити и у свима српским књижарама. Штампарија А. Пајевића у Н. Саду.

Сад је баш изашла и може се добити: Читанка за четврти разред српске основне школе, одобрио српски народни црквено-школски савет. Цена 34 нов.

®ад

1885. до даље наредбе.

Пошт. лађа од 15. марта Од НОБОГ САДА у ТИТЕЛ: (товарна лађа) уторником и петком увек после 7 сати у вече. Од НОВОГ САДА у ТИТЕЛ и станице НА ТИ' И: Средом и ведољом у 5'!* сах. после подае. Од НОВОГА САДА у ЗЕМУН-БЕОГРАД: уторпиком, средом, петком и недељом у б 1 ^ сах. после п. Од НОВОГА САДА у ОРШАВУ-ГАЛАЦ: Средом, петком и иедељом у 5Чз сах. после подне. Од НОВОГА САДА у ЦАРИГРАД преко РУШЧУКА-ВАРНЕ: Недељом у б 1 ^ сах. после подие. Од НОВОГА САДА у БУДИМПЕШТУ: Сваки дан у 10% сах. пре подне. Н. Сад. 12 марта (28 фебр.) 1885. ОГЛАСИ.

Агенција

ФРАЊЕ ХРИСТОФА БДЕШТАВИ

ЛАК ЗА ПОД

без мириеа, брзо ее еуши и трајан је. Са евојих практачких особина и једноетрукости у употреби згодан је за самосвојно лаковање патоса. Собе после 2 сата могу се употребити. Има га у разним бојама (које су као год и масне) а и без боје, који патосу само блеска даје. Угдед и упутство за употребу налазе се код стоваришта. Фрања Христоф, Берлин и Праг. Проналавач и творничар правог блештавог лака за под. Стоварипгге у Н. Саду код Љ. Стефановића. 5-6

ШТАМПАРИЈА А, ПАЈЕВићА У Н0В0М САДУ.