Starmali

"З 7 " Н1овоме Оа-дзг ±0. Октобра 1085.

„Стармали" излази трипут месечно. Годишња цена 4 ф . — погодишња 2 ф . — на о месеца 1 ф , За Србију и ^руге Ерајеие: 10, _ 5, — 2 1 / 2 динара или Франка. — Власник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић; Издаје штамаарија А. ПајввиЕа у Новом Саду рукониси се шиљу уреднику (Ог. Ј. Јоуаи<тс, \^ т јсп IX- Роп-оПапцавве, 50.) — Претнлата и све што се тиче админпстрацпје шиље се штампарији А. ПајевиЕа у Нов. Саду. — За огласе плаИа се 6 новч. од реда, слова жао што су ова и сваки пут 30 новч. за жиг.

0 ПРЕНАШАЊУ К00ТИЈУ ЉУДЕВИТА ГАЈА И ВРЛИХ МУ ДРУГОВА-

Лети, песмо моја, хрватскоме крају; Ако немаш крила, ти на уздисају. Отварају с' раке што другове деле, Њине дичне кости здружити се желе. Потомство се жељам' нокојиика клања, Здружује им кости под сводом штовања. Будилници свести и намере красне, Носиоци мисли тако горостасне.

Ви сте сада мртви, — време напред хуји, А ми изложени вихару, олуји. Над здруженим гробом ту стојимо немо, Ту стојимо немо, само уздишемо. Ох здружени гробе, сини зраком новом, Обаспи нас топлим својнм благословом; Иричај старо доба, да се ојачамо; Научи нас оном, оном — што не знамо. Ј.

Е ситуацији. ЈЕвроиски мир. Тако ми вере. Ја, се не разнавам. Ко се то дере ? Не могу да спавам. Стармали. Молим понизно, Не дерем ее ја. Евр. мир. Да ко се д е р е ? Треба да се зна. Стармали. Морам ли ја баш казат'? Евр. мир. N11 г ћегаиз! Негуог! Стармали. Ја би реко да се д е р е Берлински уговор.

Н.

У место шетње, Митрополит Сава морао је да се у к л о н и; српска војска је отишла на границу, трговина је стала; сабор се разишао; Герман је почео да мути; европска нолитика лута, само о никоие не читате да се шета. И одиста, но отом здом времену и није никоме до шетње. „Мади" је почео био ире неког времена, да пише по „Стармалом" „разглаголствија" уместошетње обећа чак да ће наставитп, па ту и тутило. Ја сам дуго мислио, зашто је он то учпнио, па сам напослетку смислио, да су томе судански дивљаци узрок. Јер баш у оно време, кад се „Мади" појавио у „Стармалом," убишеСуданци „ Мадија. а Писац „разглаголствија" кад прочита ту вест, пљесну се рукама од радости, те узвикну: Баш добро што че убпше. Мртав човек пе мора држати реч, па тако нећу ни ја морати да пишем у „Стармали. Ето, такви су вам~ >ади. У опште је пошло све на гојк » гпрошлог