Starmali

24

„СТАРМАЛИ" БР, 3. ЗА 1886.

Страшна истина. Ни једна мржња не може Толико да шкоди, Као она, што се из Из љубави роди.

а. Ту госпођицу треба да просите. Здраво је изображена. Помисдите само, — говори пет језика. в. Хвала лепо! Пет језика!! — Бојим се и једног. Зимско мудровање. Ја не знам за што купе лопатама снег са улида, па га дижу на кола и тако односе. Зар не би много^паметније и лакше било, да оставе празна кола на улици, па кад напада у љи пуно снега, онда да упрегну коље, па да га одвезу.

Одговори уредништва. „Љубица по моди." Ако заиста има у Земуну (или ма где) таке Срнкиње, као што је та, коју сте у овој пееми описали, то је велика реткост, и о такој Српкиви није прчјатно читати песму, ма и сатиричну. — Ноакојеваша песма на истини основана, ако јеионо истина штокажете: „Све се клања, куд год ходи Љубица по моди." онда је ваша сатира грешна, што своју снагу троши око Љубице, а неће да се проспе на оне „све," који се њој клањају.

Новије књиге и листови које уредништво добија у замену. Дим. Од Ив. Тургењева. Превео Плија Вучетић. II. издање. Пздање српске књижаре браће М. Поновића. у Н. Саду 1886. Цена 1. фор. Штампарија А. Пајевића. КЈгиг§]Ј8ке сгИсе г/. Тзи§агзко 8гћзко§а гака. 0(1 Бга УоЈ181ауа ЗиТзоШа. ТЈ 2а§геБи 1886. (Розећш осШзак 17. 1зг. 1. „1лесшско§ Ујев^шка:) Месп1скј \ Је811пк. Ог§ац гТзога Неспјка кгаЦеуша Нгуа^зке г 81ауоше. ;1 Пзлази месечно једанпут. УређуЈе у име одбора проф. др. А. Лобмајер. Годишња цена 6 фр. на по год. 3. фр. 81 оуш . Пзлази у Љубљани двапут месечно. Уредник Ап^оп Тгв1спјак Годишња цена 4. фор. 60. (2. фр. 30. 1 фор. 15.) Проповеди и црквене беседе. Написао Јован Јеремић парох. књига I. — У Н. Саду 1886. Штампарија А. Пајевића. Цена 60 новч. (Ово је дело наградио архијерејски сабор у Београду са 20.#.) Да ли еу били Срби или Грци оних 8 митрополита што 1766. молише за укинуће пећке српске патријаршије. Од В. С. Д. У Н. Саду 1886. Штампарија А. Пајевића. Кенчелер, роман од Жил-Верна. Издање српске књижаре Браће М. Поповића. Штампарија А. Пајевића у Н. Саду 1886. цена 80.

^ПЈи0ЈиД Чика Јовин јгист доноси у своме другом броју за год. 1886. овај садржај. 1. Видим ли ја збиља, песма (са сликом). 2. Есже застјЗпник д\ои еси тм, и мндостк теоа пргдвлритж лш. Истинита нрича из руског живота. (Прерадио за српску децу чика Јова млађи.) 3. Непознати јунаци. песма од Милана. 4. Шала и лакрдија. (Пише за „Невен" Ј. К. Борјановић.) 5. Мачка и мува. (Са дванаест слика.) 6. 0 кози. (са сликом). 7. Орао, песма од Зорке Бабића. 8. Историја палидрвца, цртица А. Аљмедингена, (са сликом). 9. Са севера. . . песма (са сликом) од Браца-Пере. 10. Мудре речи. 11. Љубим бога, песма од Ив. М. Поповића. 12. Насели су1 Прича, превео Јован Манојловић, 13. Месец, песма од Петра К. Анастасијевића. 14. Како су у Персији лечили од глади. 15. Др. Јован Суботић. | 16. Даштања. 17. Наша поштица, 18. Новије квиге и листови. Рукописи и све што се тиче уредништва, шаље се на адресу: Бг, Јоу . Јоуапоујс Теп IX. Рогсе1ап§аббе №. 56. — „Невен " чика Јовин лист излази двапут месечно иа читавом табаку. Цена је за Аустро-Угарску на читаву годину 4 ф., на пола године 2 ф. за Србију и Црну гору и остале крајеве 10 дин.. или 5 ф. у банкама на читаву годину, одеосно 5 динара или 2 Фор. 60 новч. на пола године, и шиље ее на адресу: Штампарије А. ПАЈЕ8ИЋА у Н. Саду*

——:.ооо-:Конкуренција швиндлу,, који се тера са продајом ПОКРОВАЦА ЗА КОЊЕ ! Једна већ 50 година постојећа ц. кр. вл. одобрена ФАБРИКА ЗА ПОКРОБЦЕ И ћЕБЕТА опуномоЕила ме је, да би могао с успехом конкурисати, и поверила свој Фабрикат, који је солидан и ваљан и који се састоји у ПОКРОВЦИМА ЗА КОЊЕ од данас по Фор. 1.60 о,1 комада ввши, дебш, шрои и трјни ШРОБАДА иа вродају. Ти покровци су 190 ст. дуги и 130 ст. широки, испревлачени разнобојвим пругама, а дебели су као даска па су с тога ванредно трајни. Наручује се или за готово или за поштанску наплату (Касћпаћшс). Дневно се разашиљу ови покровци у све крајеве светске и свугде се врло добро допадају, већ и с тога, што се и као креветни покривачи могу употребити и што су пре двапут више коштали него сад. Адреса: з—4 ЕхроИтууаагепћаив Б. Коп, II., 1лсћ1епаиег§аз8е 9. Обраћамо пажљу на атреоу,

Ш1АМПАРИЈА А. ПАЈЕВИћА. У Н0В0М САДУ.