Starmali

X

17" ^ЕЕсшсахде СЈа-дзг 3±, ја-изга-ра, 1333.

„Отармали" излази грилут месечпо. Годишња цена 4 ф .— погодишња 2 ф. — на 3 месеца 1 ф . За Србију и друге крајеге: 10 — 5, — 2 1 /, динара или Франка. — Власник и одговорни уредник Змај-Јован ЈоваиовиК; Издаје штамдарија А. ПајевиКау Новом Саду рукописи св шиљу уреднику (1)г. Ј. Јоуапо\к : , \У!сп IX- РогсеНатцааве, 5(>.) — Претплата и све што се тиче администрације шиље се штампарији А. Пајевића у Нов. Саду. — За огласе плаћа се 6 новч. од реда, слова као што су ова и сваки пут 30 новч. за жиг.

шшшшшшшшшшшџ аиа цц

БЕНАЦ НА ГРОБ

ДР-А ЈОВАНА СУБОТИЋА.

Поврх гроба твога Много си нам био Што си још нам мог'о Две се звезде сјаје: Тежећ' вишој цели; С даром својим бити, Једна је признање, Многосинамбио, — Нитонијемање Друга уздисање. То признање вели. Вели уздисање.

Светла дела т в о ј а — Утир'о си пу ге, Наша вечна дика. Доближав'о мете, А то је најлепши Садио си цвеће Уздар за песника. Па сад бери сплете. С.

1

Шетња по свету. XVI. , ; До најпростијих истина долази човек најдоцније", вели велики немачки филозоф Фајербах, али ја држим, да то никако није апсолутно, већ само релативно правило. А у том мојем мишљењу поткрепљује ме нико друго, већ баш само — угарско министарство просвете. Јер н. пр. чиста је и проста истина, да кад која српска општина не изабере за учитељицу жену каквог владиног кортеша, онда се та општина очевидно огрешила о државни интерес, те јој се морају жена дотичног кортеша и као „цубок" још једна женскиња из Фамилије владиних бургијаша наметнути за учитељице. То је проста, очевидна истина, али до исте није угарско министарство просвете најдоцније дошло, већ

одмах после избора, дакле у овом случају не стоји Фајербахово правило, да човек, особито ако је министар долази најдоцније до најпростијих истина. С друге стране пак тако је исто проста истина, да треба одмах збацити и затворити оног чиновника, који своје звање злоупотребљује и — краде. Међу тим у угарском министарству просвете један чиновник са присним друговима својима већ од шеснаест година скида са званичних актова биљеге, хемички их је за тим чистио и нродавао, те је тиме држави на више хиљада форината украо, И тек сад, после шесваест година, ушло се тој крађи у траг! У овом случају дакле стоји Фајербахово правило, да човек, особито ако је министар, до најпростијих истина долази најдоцније. Сад, кад је за такву ствар требало пуних шеснаест година, да се пронађе у министарству просвете,