Starmali

136

„СТАРМАЛИ" БР. 17. ЗА 1886.

Новије књиге поелате уредништву на приказ. Слике из времена реформације. Написао Стојан Бошковић. У Београду у краљевско==српској државној штампарији. 1885 Цена 1. динар или 50 новч. Другарице. Позоришна игра за деду у једном чину. Својим ученицама написала Милева Симићева, учитељица више девој. шк. у Н. Саду. — Издање књижаре Мил, Каракаптевића у Сомбору. 1886. Цена 20. новч>4о пара динарски. Извештај о српек. вел. гимназији у Новом Саду. За школску год 1885-6. — У Н Саду парна штампарија М. Димитријевића. 1886. Два пријатеља. Приповетка написао А. Р. Ле Саж, превод с францускога. Издаве српске књижаре браће М. Поповића у Новоме Саду. Цена 35 новч.

1886. до даље наредбе.

ЈгМЈ^ Пошт. лађа од 4. (16.) марта Ив НОЕОГ СА.ДА у ТИТЕЛ у служби мешовитој: по недељником и петком не пре 6 сахати у вече. Из НОВОГ САДА у СЛАНКАМЕН-ТИТЕЛ и на потиске станице средом и суботом 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у ЗЕМУН и БЕОГРАД средом петком и недељои у 5 и по сахата по подне, Из НОВОГ САДА у ОРШАВУ и ГАЛАЦ средом, петком и недељом у 5 и по сахата по иодне. Из НОВОГ САДА у ЦАРИГРАД преко РУШЧУКА и ВАРНЕ: недељом, у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у БУДИМПЕШТУ сваки дан у 10 8 / 4 сахата пре подне. У НОВОМ САДУ, 3. (15.) марта 1886 ОДПРАВНИШТВО.

НЕВЕН

и

п "Чика Т013ИЕ1 ЛЗЕТСТ доноси у своме једанајстом броју за год. 1886. овај садржај. 1. Тоша ће да се купа, песма (са насловном сликом). Од =. 2. Ко је богат, а ко је сиромах? (Неколико сличица.) 3. Милка. Од Даринке. 4. Два енглеза и тигар. (Шала са шест слика), у стихове сложио) 0—н. 5. Два псета и мртав магарац. (Басна по Лафонтену) песма од Љ. Лотића. 6. Верна браћа, превела (уз мало припомоћи), Пава Руварац. 7. Девојка и цар од Стамбола. (Народна песма). 8. Овејана зрнца. 9. Разнолије. 10. | Бранко (Александар) Константиновић, слушалац III. год. медицине. 11. Даштања. 12. Решења даштања. 13. Наша поштица, 14. Новије књиге. Рукописи и све што се тиче уредн т дптва, гааље се на адресу: Бг. Јоу. Јотапоу1с ТУ1еп IX. РогсеЈап ^аззе №. 56. — „Н евен" чика Јовин лист излази двапут месечно ва читавом табаку. Цена је за Аустро-Угарску на читаву годину 4 ф., на пола године 2 ф. за Србију и Црну Гору и остале крајеве 10 дин. или 5 ф. у банкама на читаву годину, односно 5 динара или 2 фор. 50 новч. на пола године, и гаиље се на адресу: Штампарије Д. ПАЈЕВИЋА у Н. Саду.

оглас :ш:.

Чудо у индустри ји! Само 3 Фор. 75 н шч. кошта код мене од данас особити, регулисан светле&и сам од себе СШТ И ШЕШИЦОМIШЈ1ЕМ сваноеа илч свано пб сахата, са 2 претеге од бронзе, са шеталицом у красном, најфиније политираном, као од ораховог дрвета оквиру, ижљебљен, са дивним циФрама, које су опточене ц. кр. масом за светлење и ноћу светде еаме од еебе као месец, тако да се може а да се не иали свећа одмах видети колико је сахата. За снагу светлења стојим пиемено добар а исто тако јамчим и да сахат добро иде- Ја сам сам изналазач ових сахатова и само их за то тако јеФтино нродајем, јер има више стотина на стоварититу, а треба ми новаца. Пре су ти сахатови тринут толико коштали. Сваки је сахат снабдевен „патентом". Сахатови се шиљу уз нанлату у нат ^ч или за готове новце унанред. Добити се могу, Фабрика светлећих сахатова са шеталицом !— 4 (ГаТзпк ЈеисМепАег Реп&екћгеп.) БЕЧ, III. Шпћеге 2о11ат1:зз1 :га8зе N. 9. Ј. X. Рабиновић. — (Ј. Н. К,аМпоУ1С8.)

ГРДНИ ГУБИТЦИ,

што их Је великаЛондонска Фабрика гвозденог намештаја 7 ,&об1оП2с1е БгоЉегз апА Сотр." усљед најновијег нада Глезговске Фабрике претрпела, тако су ЈУ потресли, да је решила да Фабрику затвори и да свој силни иачештај, што је преостао. а кеји је на свима изложбама одликован златним медаљама, за четврти део ®абричне цене сасвим раепрода. Ја дакле препоручујем од горае куКе код мене налазеКих се 400 комада гвоздених кревета (кревети су налик па приложену овде сдику) за одрасле (дивно израђено и украс за сваки стан и собу), по нечувено багателној деии од 8 ф . (пре су коштали 32 ф. 50 н.). — Наруџбине се отправљају и нојединде, док еспапа траје, и то сваки комад особито добар и без недостатка ; новац се има уиапред поелати. ф. БУГАЊИ- — Г. Б1Ј0-А1Т71. СТОБАРИШТЕ МАШИНА у ВЕЧУ, 1,ЛМ)КТ11Л**К, КШ !;еСЕВ «А88Е. Гвоздени кревети еу особито у пролеНе и у лето кудикамо бољи од дрвених, Јвр чувад да се у н>их не увуче гад и нечисто Ка много су трајашнији и дају се расклонити. 10—12

ТЕЧН0 ЗМТО И СРЕБР0 којим сваки може сам да шшаћује, посребљује и поправља оквире (рамове) и све ствари од дрвета, метала, стаклета, камена, гинса, иорцулана, коже, хартије и т. д. Сваки може лако помоћу четкиде те ствзри сам да позлаћ^^е и посребљује. Цена једне боце (^лаше) 1 фор., 6 боца стају 5 фор= новац се шиље унапред или са наплатом уиаточ. СИГФРИД ФАЈТ у БРИНУ, 2_1о (8Јед1л'Је<1 Гејјћ јп Вгтапп).

штампарија а. пајевића У новом саду.