Starmali

„ОТАРМАЛИ- БР. 21. 8А 18«6.

167

Има још пророка на свету. Уредништво „Заставе" добило је из Митровице аисмо, које врло радо уступа „Стармалом* и које од речи до речн овако гласи : „К. Г. (читаво име нећемо да изпишемо, али ако би кога интересовало, може га у уредвиштву „Заставе" дознати) из Митровице јавља српскоме народу. Љубљени народе! Мени се пре неколико година у сну предсказало, да ће руска војска преко Србије у Митровицу доћи и бог ће се онда показати с крстом на ваздуху и онда ће казати: Ето вам човека са знаком, који ће бити цар!" Из овога се види, да пророци још нису угинули и да је баш наша славна Митровица тако сретна, да у својој средини има тако ретког човека, као што је ето горенаведени пророк. Митровчанима мора бити само жао, што им њихов пророк није тачно одредио и време када ће им Руси доћи, те да се могу спремити да их по лепом старом сриском обичају гостољубиво дочекају. Но што је иропуштено, то може нови пророк још надокнадити и ми се надамо, да ћемо од њега скорим опширнијим писмом почаствовани бити. М.

Ж е н а. Гле, гле, драги Лазо, у твојој бради једна седа длака. Муж. Па то је срећа. Ж е н а. Срећа ? ! Муж. Па да. Срећа је што је једна, што их нема више.

Шетали се муж и жена украј дунава. Жена. Шта би ти радио, кад би ја сад скочила у Дунав. Муж. Ја би илакао. Же на. Па де да видим како би плакао. Муж. Де најпре да видим како би ти скочила.

Звонар. Опростите, господине, што јутрос нисам звонио на јутрење. То ми се више никад неће десити. П о п а. Ништа, ништа. Само ако нико није чуо.

A. Јесте ли чули да се Ада Лозанов удавио ? B. Та чуо сам, ал не верујем. А. А зашто не верујете? Б. Јер га здраво добро познајем. Он није кадар ни кап воде попитк. р ј К%Ш ллјм!ла% Ч!ика Јовин јхжгстг доноси у своме четрнајстом броју за год. 1886. овај садржај. 1. Циганке додоле. (Цртао професор В. Тителбах), песма (са саиком ). 2. Радојица. — Измж Јог! се могу добити сви бројеви~„

ворна приповетка из дечијег живота. Од Чика-ђуре. 3. На Дунаву, песма од Ив. М. Поповића. 4. Лек од ревматизма, (са сликом). 5. Мали Миша, песма (са сликом) од Јов. Манојловића. 6. Два шљивова дрвета, (са франпуског). 7. Клупче пацова (штокара), (са сликом). 8. Мађарски сватови, (са сликом). 9. Народна песмица. 10. Читај, Лело! песма (са сликом), од Чика Јове. 11. Кумов траг на небу, од М. 12. Разнолије. 13. Даштања. 14. Решења даштања. 15. Наша поштица, 16. Новије књиге и листови. Рукописи и све шго се тиче уредшлптва, шаље се на адресу: Бг. Јоу . Јо^аштс "Шеп IX. Рогсе1ап§аззе №. 56. — „Невен" чика Јовлн лист излази двапут месечно на читавом табаку. Цена је за Аустро-Угарску на читаву годину 4 ф., на пола године 2 ф. за Србију и Црну Гору и остале крајеве 10 дин, или 5 ф. у банкама на читаву годину, односно 5 динара или 2 фор. 60 новч, на пола године, и шиље се на адресу: Штампарије А. ПАЈЕВИЋА у Н. Саду. ВРЛО ПРОБИТАЧНО за оне, који имају што свету да огласе. Потписана штампарија као накладник најраспрострањенијег српског илустрованог календара „0 Р Л А" увима себи слободу учтиво позвати п. н. трговце и обртнике на анонсовање у истоме календару за г 1887. Укусно израђене огласе рачунамо. Једну целу страву Фор. 24.» Уг п V 12. П /з » V 9» V4 » « 6," . 7з V „ 4. » Дб и 11 2. Огласе са страних језика преводимо бесплатно. „Орао" се штампа и распродаЈе у 15.000 примерака, колико дојако још ни један српски календар и зато је нарочито најподеснији за оне, који имају што свету да огласе. Штампарија А. Пајевића у Н. Саду. шгаадш. Пошт. лађа 1886. до од 4. (16.) марта __Д аље наредбе. Из НОБОГ САДА у ТИТЕЛ у служби мешовитој: понедељником и петком не пре 6 сахати у вече. Из НОВОГ САДА у СЛАНКАМЕН-ТИТЕЛ и на потиске станице средом и суботом 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у ЗЕМУН и БЕОГРАД средом петком и недељом у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у ОРШАВУ и ГАЛАЦ средом, петком и педељом у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у ЦАРИГРАД преко РУШЧУКА и ВАРНЕ: недељом, у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ ОАДА у БУДИМПЕШТУ сваки дан у 10 8 / 4 сахата пре подне. У НОВОМ САДУ, 3. (15.) марта 1886 _ ОДПРАВНИШТВО. Стармалога" од почетка до данас. "Ш1