Starmali

„СТАРМАЛИ" БР. 29. ЗА 1886.

231

— Јели мајко, ја не могу умрети? јер ја имам » г УРУ и ^ а ^еђма, па не би могла дежати као што мора мртвац! . . . — Тако је чедо моје, доврши кајка сузним очима. Но није се сиротица убојала, после неколико месеци изданула је мала наша Драгиња ! П. Д.

Узајамно поверење, Судац. Признајете, да сте вашем пријатељу дужпи 20 ф. и уједно велите, да и новада имате, па што не платите? 0 птужени: Знате, господине, то вам је велики хуљов, па неће признаницу да ми да а да му дам без признанице, могао би ме на ново тужити. С. Па што не дате човеку признаницу ? Тужилац. Знате, то вам је такав уљов — кад би му признаницу дао не би ми хтео платити, кад би га тужио, он би показао признаницу. послао Ђил баба. За сваку вест, добићете 1 ф. ако је истинита а две ф. ако је лажна, јер лажну могу двапут употребити, могу је демандирати — рече неки чивуцки новинар. послао Ђил-баба Нужда закон мења. Сиромашак. Молим вас, дајте ми један пар старих ципел^. Богаташ. Опростите немам старе, имам само нове. С. Дајте их само овамо! Поклону се зуби не гледају. послао Ђил-баба, Мудра деца. А. У год. 1885. првој поЛовини рођено је у Аустрији за 10. 883. деце мање, него за то исто доба 1884. год. То је жалосно. Б. Шта је жалосно! Данашња деца прво се промисле хоће л' се родити. послао Ђил-баба. Доктор и пацијенат. Др. Јесте ли прогутали ону кутијицу пилула? П. Јесам г. докторе, ал још не осећам никаква дејства, по свој ирилици, да се још није заклопац са кутије отворио. послао Ђил-баба. ђак. Молим Вас, где седи кројач Н. Н. ? Послужитељ. Кад завијете за овај ћошак па друга кућа. ђ а к. Хвала. Међу тим пође противним путем. Посл. Господине, тамо га пе ћете наћи! ђ а к. На ја баш и не желим, да га нађем. послао Ђил-баба,

Војничка љубав. 1. Рекрут. Коме пишеш ? 2. Р е к р у т. Својој љубазници. 1. Рекрут. Молим г :е, кад си се већ заукао лиши и мојој. 2. Р е к р у т. Шта да јој пишем. 1. Рекрут. То што и твојој. послао Ђил-баба.

Новије књиге припослане уредништву на приказ. Летопкс Матице Српске. Уређује А. Хаџић, књига 147. (1886. свеска III.) — у Н. Оаду, српска штампарија дра Свет. Милетића, 1886 — Цена 70 новч. Илустрована мала свештена историја са 20 слика за српско-народне школе издавање српске књижаре Браће М. Поповића у Новоме Саду 1887. Цена је 8 новчића Радо иде Србин у војнике. Ио познатој мелодији саставио др. Јован Пачу. Издаље српске књижаре. Браће М. Поповића у Новоме Саду. 1887. Цена 70 новчића. Књижевне вести, Још се може добити књижица: ПАРНИЦА ЈАНШ Т0М1ША, уредника „Заставе." У 2 табака те књижице, описује се Томићева парница пред пештанском поротом, много опширније, но што је она у „Застави" описана била. Цена је књижици само 6 новч. Уједно се може добити и књижица ПАРНИЦД ЛАЗЕ НАНЧИћА за чланак „омладини." Дена 15 новч. Паручбине се шаљу искључиво Пвану Њзанићу сараднику „Заставе" у Н. Саду.

Р® 8 * ЗА НРАТНО ВРЕМЕ ИЗИЋИ ЋЕ:

„ОРАО

■>к

ВИИКИ И1УСТР0ВАНИ КА.1ЕНДАР ЗА 1887- ГОДИНУ, еоји је богато уредген најновијим и најлепшим слиЕажа уз најодабранији и разноврстан еадржај, вао и досад што је доносио. Ми сжо се потрудили да овај највећи буде и за 1887. год кајбољи, најлзпши и по томе најјефтинији српсЕи Еалендар, Еао што је то и до сада вазда бивао, што ће у осталож за Ератко вреже саж „ОРАО" најбоље потврдити, а жи ово сажо жеђутиж укратко јављажо поштованој публици и нашиж дојакошњиж кожисијонарима, молећи их нека се изволе унапред пријавити колиео којег календара да им пошљемо. „Царић" мали календар са сликама за 1887. изашао је из штампе и може се добити по 20 новч. На више дајежо га за 12 новч. комад. ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИЋА у Н. САДУ издавала ц „Орла" и „Царића."

]ои) ее могу добити сви бројеви „Стармалога* од почетка до данас.