Starmali

38

„СТА РМ АЛИ"

БР. б. ЗА 1887.

само то име, име, (Мориц Паја улази) то име да стечем, Неманић, Неманић. . . Мориц Паја (ележе раменима, показује празне руке и говориј: »Нема њиц!" (1{рал> падне у несвест, а завеса падне од горе до до л е.) V. ЧИН. (Завеса се диже а краљ је још у несвести). Краљ (сам. Говори у бунилу). Ево већ видим доба, где ми се треба удалити. . . Па бар да сам се крувисао. Све сам постигао у животу, све што год сам заслужио, само једно не, а то је надимак Немања. Историја (обучена у ирно долази лагано, ставе код краља и говори му). Шго год си заслужио постигло те и постигнуће те. Путуј мирно, где те очи воде, народ твој зваће те и треба да те зове Н е м ан> а, јер си прави немања. Ако је било до немања вемног блага ти си га харчио, и ниси га имао. Ако је било до немања народног поверења, ти га ниси вмао. Ако 1е било до немања славе, ти то ниси имао. Ако је било до немања смисла за право и срећу твога народа, ти и то ниси имао. Ти си велики немања. То име ће ти и остати. Али не у историји. Историја зна о другим Немањама. Историја ће онај лист, на коме се говори о теби исчупати, и бацити га свету ва подсмеј. Тамо ће те после зват^ немања, вечпти немања, од свачега немања, као што си и заслужио. (Завеса пада јер кад историја говори, други треЈба да ћуте). х. Ја и моја же|! Ништа данас трајно није понајмање новац клет; тек у кесу да га сцустим, већ добије журан лет! . . . Дукат морам, чим га видим за форинте већ да дам, а форинту тек што узмем ено глете! . . ситнеж сам ! . . . Па и ситнеж бес однесе! празна кеса . . . то је рест! ова назови земна блага изгубише за ме „чест" ! . . . Пријатељство одно „Даба"! Од љубави да би траг!! . . , Младост давно већем пређе, сво имање одно враг! . . . Све ми оде! , . . ништ не оста! само „једно" ту је још ! . . . Жеђ' голема не утолна Бриге моје другар лош! . . . Али она бар је верна, свуд ме ирати^ . . свуда хај\ . . Бина море дај, крчмару ! / вина море брже дај !! ! . . . Др Наз&улбуц.

Писмо оца сину Поздрав из Падеја од Аће Бартуловог. Ја те поздрављам Штево и нана, да те наше писмо у добру вољу затече. И ја ти то само пишем да се добро владаш и иоштујеш, ако ћеш да биднеш наш тојес син. И то имам ти јавити, де се коншија Мончило што седи за нашу кућу на св. Прокопија пратијо, па кад је дошо под нашин пенџером он и Миланко, а они певу ону песму твоју „ој девојко каква ти је душа" а нана се сетила тебекана пондак плакала. Пондак очли под Марка чивутина пенџером па све се бречу о зид понда тели у вавлију ал он икога је стеко није тео да пусти. Незнам како је код вас, код. нас је била велика киша све мевурови по бару на рокак, а ии сви у собу па гледимо. Нашли смо чешагију била у брашно доле у кацу, баш добро, могли су нам се коњи пошугати. Вратили смо бокеру чивутину тридесет и пет сребра и двадесет и пет шајна интерес па сад вала богу нисмо дужни. И то ти јављам, да сам бијо у Петак у Аду на пијаце, а гаџа икога је стеко припливо Тису па дошо за кола понда га возмајстор тамо уватијо па сад иште шес сексера, а ја сам казо мени не треба добар је бијо добијосам га од Танасије коцкаровог понда је то ко меника жаво, каза ће нисмо га чували, а ја сам казо да 7:га чуву док се не научи, а нисмо га богами ни нидили кад се створијо икога је стеко за кола на иијацу. Нани извадијо зуб комшија ковач па скрјо каже није могла да обзине оне кљеште што он чисти коњма копите, лепо сам јој казо да иде код Штеве бербера а она каже екупо језа два сексера, овом је дала два јајета и парче меса па сад од бола јавуче под пенџер. Кад добијеш прилику пошље и кошуље да ти оперемо и дароц да мајстор Иса искрпи. Пекиног самадова црко магарац твој отап. Аћа Бартулов сам писо. послао "Б.

Он и она, (траги-коашчан призор у два-три корака и три четир минута.) он. је збиља млад и леп, тај удовац Мата; она. прешла трећи јек, али има злата! он. би радо бро : ао дукате и банке; онч. опет гладила брчиће би танке! он. јој прашта године не пита за: „лета", она. мисли : речица : „удовац" не смета. он. би радо загриз'о у јабуку суву, она. сања дан и ноћ о сватовском руву, он. би радо свршио посла ког се лаћа, она. саио страхује. шта ће рећи браћа ? он. би радо сазнао шта му она носи