Starmali

ДОДАТАК „СТАРМАЛОМ* БР. 28. ЗА 1887,

Одбрана жена! Веле: да нам жена своју тајну никад прећутати неће, веле: да јој језик при најбољој вољи у ћутању смеће. . . Ал' то ви'те само подмеће се њима; то истина није. Своју тајну уме од мужића мила вечито да скрије! Др. Назбулбуц.

Фрајла = мушкара! Фрајла Тинка к'о мушкара пуши; Питали је, да каже по души: Да л' налази у пушењу сласти ? А она ће искрено им касти: „Кад задимим са мојом цигаром, „Па са њеним посиграм се жаром, „Мирис диван заношљиво мири „Па у грудма слике бујне шири, „А у диму те чаробне траве, „Видим само — лепе м у ш к е главе • „Па кад тако мисли ме занесу „Ме^' мушкиае увек ме однесу, иА без ових, жалосна нам нана „Не вредимо — цигару дувана!" Др. Казбулбуц.

КЊИЖЕВНИ ОГЛАС.

Свима онима, који су се поодавно пријавили на мој гом-А-ха: „ПАТНИЦУ" као и онима који се још нису пријавили него само распитују за судбину тога романа, јављам, да ћу га о своме трошку на свет издати и да сам цео рукопис већ у штампу предао. А да би и сиромашнијим омогућио куповање моје Ј.Цатнице", поделио сам цео роман у више свезака, од којих ће прва спеска изићи на свет најдуже до Митрова-дана о. г. и изнеће најмање 10 штампаних табака на формату француске 8-не. на лепој углађеној хартији. Цена је I. свесци 60 нонч. Књига се већ штампа у штампарији А. Пајеви ^а у Н. Саду, којој сам поверио не само ексцедицију, него и саму продају целога дела. као и наплату новца од свију оних, који су се буди преко кога од пређе већ мени пријавили као предбројници Зато нека свако изволи како своју наручбину, тако и сам новац упућивати једино и само на штампарију А. Пајевића, која ће свакоме дело експедирати и о томе за мене рачун водиги и наплаћивати. Према одзиву публике напредоваће и с*мо штампање дела, које целокупно може бити готово најдуже до св. Николе о. г. То нека имају на уму моји нријатељи, које молим да се прихвате скупљања како нредбројника тако и претплатника и да једне и друге шаљу горереченој штампарији, која за примљени новац свакоме јамчи да ће књигу у своје време добити. Уредништва српско-хрватских листова учтиво молим да овај књижевни оглас у своме листу огласе, а ја од своје стране могу јо ш само толико речи : да ко књигу купи и прочита да се неће кајати. Зато јамчим свакоме својим дојакошњим књижевним радом, уздајући се да ми и овај потоњи рад неће бити лошији ако не буде бољи од дојакошњег мога рада од ове руке. Н. Спд на дан , есаота Стевана ШтиљановиЛа 1887. Јаков Игњатовић. з>ид шмвждвии Ношт. лађа 1887. до од 24. марта даље наредбе. Из НОВОГ САДА у СЛАНКАМЕН-ТЦТЕЛ : сваки дан у 5 и по сахати после подне.

Из НОВОГ САДА у ПОТИСКЕ ШТАЦИЈЕ: изузимајући петак сваки дан у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у ЗЕМУН-БЕОГРАД : сваки дан у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у ОРШАВУ-ГАЛАЦ: средом. петком и недељом у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у ЦАРИГРАД преко РУШЧУКАВАРНЕ: недељом у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у БУДНМПЕШТУ сваки дан у 10 и по сахата пре подне. У НОВОМ САДУ, 23. марта 1887 ОДПРАВНИШТВО. О Г Л А С И. ГОЛЕСТИ СТОМАКА и ЦРЕВА, ' ЈЕТРЕ и ЖУЧНЕ ВЕ1Ш1КЕ лече се Липмановим карлсбадским кипећим прашком 3 до 4 недељно, а код сувишне дебљине, и нагомилане киселине 4—6 недељно. Сви лекири препоручују. Добива се у кутијама по 60 новч. и 2 Фор. у апотекама.

ФРАЊЕ ХРИСТОФА БЛЕШТАВИ Ш 7 лакзапод бев мириса, брво ое суши и трајан је Са својих практичких особина и једнострукости у употреби згодан је за самосвојно лаковање патоса. Собе после 2 сата могу се употребити. Има га у разним бојама (које су као год и масне) а и без боје, који патосу само блеска дају. Углед и упутство за употребу налазе се код стоваришга Фрања Христоф, Берлин и Праг. 6-6 Проналазач и творничар правог блештавог лака за под. Стовариште у Н. Саду код Љ. Стефановића.