Starmali

"!!7" Новоме Саду 23» <«»ебрз7"агра, 1838.

„СтармадЕ" излази трипут месечно. Годишња цена 4 ф . — погодншња 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Србију и гфуге крајеве 10, — 5, — 2 1 / 4 динара или Франка. — Вдасник и одговорни уредник Зшај-Јован Јовановић.; Издаје штамаарија А. ПајевиЕау Новом Саду рукониси се шиљу уреднику (|)г. Ј. Јоуапоујс, \% ј»*п Негпа1»ег 6иг(е19!га8«е, Хг. 9.) — Нретплата и све што се тиче администрације пиље се штамнарији А. ИајевиИа у Нов. Саду, из Србије књижари Валожића Београд и Ниш. — Ва огласе пдаћа се 6 новч. од реда.

П00ЛЕ СМРТИ ЦАРА ВИЛХЕЛМА I,

Е тако је од земани: Свачи дани избројани. Једном краћи, другом дужи, Но свак мора да одужи; И ва одар да се пружи; Своју својту да растужи; Другог местом да послужи. Под теретом многих дана Кдону глава крунисана. Њега жали народ цео И Бисмарк се разболео. Рец'мо и ми: Збогом стари! Бог нека ти рај подари! Под тобом су викли чини Те с' Немачка уједини, То ј' Немцима извор снагиЈ — А другима пример драги. За то рец'мо: Збогом, стари! Бог нека ти рај подари! (А што беше блудње, квара, То нек Бисмарк одговара). Скрстио си, старче. руке Под венцима, под застиром. Ти си наш'о себи мира — Шта ће бити с нашим миром?!

Но по реду полазећи Сад долази Фридрих трећи На престо је већем сео И Бисмарк се разболео.

Новинарска мудра глава Несугласе затрпава, Затрпава, зашушкава, Да се не зна битност права. Ал што ј' сваком ласно знати, То се не да затрпати. Пре три лета, кад се оно Задрмало свако звоно, Упеле се све параде, Серенаде и бакљаде, Здружио се дар и слово — Јер је Бисмарк јубилово Тога дана, те вечери Видило се ево ово: Кад су пошли бакљоносци, Хуком струје заведени, Сви прозори у Берлину Беху махом осветљени; Берлин сјао, ка дај' гор'о — (Неко ј' хтео, неко ј' мор'о) Пламен, пламен до пламена Престолница осветљена. Само једна палата је Мрштила се на те сјаје; На прозори, не баш мали, Ни жижак се не упали, Ту палату, њеног госу, Јубилеум не загрева, Та палата, та палата, То је била „крон п р и н чева".