Starmali

„СТАРМАЛИ" I што се види и овај „млади Краљевић Марко* не може да гледи „црног Арапина" те је узео да га пере, не би ли га опрао. По том „аргумевту и документу" није Ге рман ни снијо, шта га чека. (Него је уснио сан сигурно председник карловачке општине Милан Грозни. Уснио он несретника и старовечног душманина народњег Нерона, како му свет тапше, баца му цвеће и слави га. То га је онда сигурно подсетило на могућноот Германове прославе). „Све се чинило само да не дозна Герман раније шта му се спрема, те да не осујети прославу" вели се даље. (Да је унапред сазнао све „ноте", „конте" и рачуне, готово да би се парасио свега. И заиста је добро било, не обавештавати га унапред тачно о свему.) Него свет и не зна, каква је велика опасност претила прослави. „Јер", вели Јотин Краљевић даље „св. патријарх све до последњег тренутка није ништ хтео знати о прослави и само га је наступивша ногобоља у Карловци задржала*. (Замислите сад, да није било случајно „наступивше ногобоље". Та Герман би побегао у свет од прославе. А Васа ђурђевић би се вратио без благослова у Загреб.) Него сад тек долази најлепше. Црковни људи знају да киша долази од бога, а људи метереолози „мере ветрове" и штудирају притисак ваздуха, те отуд доказују кишу, но сад има и ново тумачење. Да чујете шта вели „Срб. Народ", о последњој киши: . . и човек и животиња, и њива и виноград, и ливада и воћњак, све је то већ поодавно, — тужно и очајнички завапило к Богу, молећи капку небеске дажди. —Тада ће, приметити један стари члан одбора, да је већ општа невоља што нема кише, када ће свети патријарх пророчким духом рећи: „Видите, кише нећете имати до пред вашу свечаност!"И погоди! (Оно по подне пред свечаност падала је у Карловцима киша, али је у исти мах падао у Земуну крупан лед, велики као голубија јаја, те је млоге пилиће потукао, млоге главе поразбијао и млогу штету нанео. Волео бих знати, дал и то иде у заслугу „слављепикову" и на рачун прославе?) Марко Краљевић млађи вели и то: „Говор", поздрав Васе ђурђевића послаћу у „Срб. Народ" штампања ради, јер тако добар беше те ми својеручно написа и предаде." (Дакле је Васа ђурђевић сретно доспео, да пише извештаје за „Србски Народ"?! Ето шта може Германов благослов). Но чујте даље: „Свет у дворишту повика у ј едан глас: „Света главо, жива жељо, наше радовање, покажи нам лица својега, хајде међу нас, пружи нам десницу свету, да је целивамо, изгоресмо у чекању", • (И све је то било у — један глас. Наши глумци имали би шта научити, да су били тамо. Јер кад они онолико треба да изговоре на позорници у Један глас, не можеш их ништа разумети. То баш мора да је било лепо.) За тим се описује Германов благослов, но не врло ошпирно, те и незнамо, јел тај благослов био

: 14. ЗА 1888. 109 свечан и — одмерен. За тим се навађа где је ко седео. ђурђевић до Кушевића, а преко пута од Стеве Павловића био је предстојник иришки — Богуновић. Да је овај последњи могао затворити, или какво год још веће чудо учинити свештенику Моловићу, сигурно би га Герман метнуо себи — уз колено. Но најлепше је оно где се каже: „Српско свештенство се све отимало, ко ће пре да целива десницу, што је тОлико добра починила а да левица не зна . . (Заиста! Герман је на тако хришћански начин чинио добра, да не само о томе његова левица ништа не зна, него баш нидо незна о ма каквом његовом добру.) Но биКе доста. Мислим, да ће те и из ових „акта, факта и какта" „Србског Народа" моћи сазнати величанственост Германове прославе. +.

Може поднети! Славно је то, кад се има лаворова грања, да се мало на венцима невоља иросања али кад се и још нешто имаде у торби. У венцу је врло лепо, док не буде прах и пеп'о: него, богме, неће бити лоше ни — у чорби! С. Л. Л-ић. Нов сановник. Ако сневаш ђавола, знак је да спаваш, — али није знак да и ђаво спава.

Ако сневаш да си ожењен, а ти бар сневај и то, да немаш пунице.

Ако сневаш да си гладан, значи, да ћеш се сутра нешто наједити; за то боље наједи се још У сну.

Ако сневаш да си сретан, а ти моли бога да се скоро не пробудиш.

Ако сневаш да негде добошар добује, а ти се добро замотај јорганом (док ти га нису продали).

Ако сневаш рат, а ти кажи: хвала богу што нисам м и р о помазан !

Ако сневаш да се под тобом руши кревет, утеши се, — јер можда и краљ Милан у тај исти мах, баш то исто снева.

Ако сневаш нумере, сневај бар оне које ће изићи.