Starmali

132 „СТАРМАЛИ" БР. 17. ЗА 1888.

главље, бар није тако узглавље на коме би српски посланици могди спавати са мирном савешћу.

□ • Сад тек саветују доктори краљу Милану, да не ваља пити вино до „капи". Али богме не ваља ни политику терати до к а п лара.

* * * ћутите! Анђелић сад премишља једну велику и замашву мисао. Премишља како би могао изарендирати Даљско добро на сто година, па кад би аренду стрпао у џеп, онда још једаред да народу одмери, па да празнину патријаршеске славе остави другоме. §. Шапуће се да се око тога ради да се у Пешти прода Текелијанум. Не звамо би ли се онда продала сама зграда или би се с њоме продали и питомди, — или бар г. Надзорник.

0> г Још једвако се шапуће да ће се Текелијанум продати. Можда ће се тај шап и обистинити, — јер шап је каткад врло корисна и практична ствар, (ако и не по народ).

То се тако каже.... (Крајкача.) „На изричну жељу и због слаба здравља, допуштамо да се Н. Н. опоравља; стављамо га с тога у иокоја ^тање, дајемо му уз то још одликовање, јер је вазда знао с' круном да се слаже" ... . (II кад се другче мисли, овако се каже.) —

„Што си увек љута, и срдита на ме, чим какова женска мило погледа ме ?! Та ја сам ти веран, Тебе само волим, а за здравље твоје све се богу молим јер ти си ми чедо, од живота драже I"

(II кад се другче мисли овако се — — каже.) На самртном одру, лежи болан Паја, женица се јадна од њег' не одваја, па преклиње кука: „јаој тужној мени ! ако умреш, Пајо. тешко твојој жени, јер без тебе, шта ми, цео свет номаже" (II кад се другче мисли овако се каже!) „Заклињем се душо, да те љубим верно, безгранично, силно, бујно неизмерно ! а што добри бабо, хиљаде ти даје, за те ситне ствари срце ми не хаје! За овак'во срце, новци ништ' не важе !" . . . II кад се другче мисли, овако се каже!) Др. Казбулбуц. Грађа за нову енциклопедију. Неазбучним редом или азбучним нередом. (Продужење). Вештица = Тако се зове жена подеког вештака. А име јој долази, не од његове већ од њене вештине. Зато се и у невештака налази таких жена. Вештци (и воштци) обично имају кротке и благе жене. Глад = По немачкој пословици то је најбољи кувар. Само што се „најбољи кувари" остављају сиротињи; а богаташи задовољавају се и са лошијим куварима и куварицама. Добра мисао — То је оно на што се многи туже да неће да им падне на ум. А управо неби ни требало да им падне на ум, већ да им падне из ума. Равноправност = То је оно што Чивути себи истешу много лакше него: ра вно прав-н ос. Митологија = Наука из које н. пр. и то дозва-

Ђука. Краљ Милан нробао је већ свакојака растављања. Растављао се са напредњаци. Шука Растављао се са либералима. ^ Ђука. Растављао се са ради'калима. Шука. Па тиме се растављао и са народом, — јер других партија и нема у Србији. Ђука. Сад хоће да се растави и са рођеном женом. Ал ни од тога неће бити берићета. Шука. Сад јога само да проба да се растави са престолом, — то би канда најбољим илодом уродило.