Starmali

220 „СТАРМАЛИ" БР. 28 ЗА 1888. ?вс«©в« >?<^!<«в©в««?>е^?&?»?>б««?>еф«&&©ввФ&в<>бвв©9ф«в«еФв«в«Фв<>г

□ • За госп. министра Ракића ругкно је казати | да је о т е р а н. Лепше је, истинитије је кад се каже да је о-дуван. Знате ди каква је разлика између нринца Кобурга и нашег Доситија Обрадовића. Доситија је скупио „Собраније разних аолезних вешчеј и , а Кобург би сад да скупи Собраније разнпх полезних креатура.

+. Још и то. Доситеј се својим „собранијем" ирославио, а Кобург ће са својим „ собранијем" да на се д н е. Кажу да руски цар без по муке једном руком може да дигне три ценге. Даклем он се не би ознојио кад би, н. пр. рад п опкладе, подигао и најдебљег Орбина. јС. Е, ал кр. Милан, он је још јачи. Он се сад веџба у томе да сам себе подигне и баци по километра далеко. А. При другом избору проте нашла се једна цедуља празна. На тој цедуљи остало је ненаписано име: _ ПавелЋ Пемешљ".

^ Сара Бернардова, та најмршавија глумица овога века, спрема се да дође у Београд на неколко представа. За то време биће забрањено шаљивим листовима, да не смеду правити неслане вицеве, јер то ће правити нублика и сама.

Ђука. Дакле Новосадска репрезентација није чекала нову годину, кад се обично честита, него је већ сад честптала министру Чакију. • ј Шука. ћути, бога ти. Каква су Мданас времена, лакше је честитати министру док га још не познајемо., него онда кад га познамо.

Великодушност. И у ватру, и у воду, за тобом ћу, душо, ноћи; само накит, што га тражиш, тај купити нећу моћи. За љубав ћу твоју, душо, приносити жртву сваку, само немој за хаљину, да ми тражиш свилу каку. Што год срце теби жели, реци само душо драга; само шешир што си хтела, — мани души до сто врага!

Ако имаш јоште штогод, што би хтела љубо млада; драге воље! Само немој, да ми кеса при том страда. И у дану и у ноћи, твоје су ми жеље свете; само да се о н>их, душо, мој буђелар не заплете. Све што имам, све је твоје, свака брига нека пане ; само пази да у џепу која пара преостане! (По немачком.) Др. Казбулбуц. Трааси се, Тражи се уредник, који би знао целом свету намесити колача. Тражи се филоксера, која би била тако луда, да би загризла и у турске лоз(ов)е.

Тражи се хуљов, који се није пикад хвалио својим поштењем. Тражи се куга, која не иде у свој род. (Бар ми је Срби ретко виђамо). Тражи се начело, коме не би каплар Никола служио. Тражи се поштена жена од које се рђав муж не би радо раставио. Тражи се узрок, зашто се ономад у Босни земља тресла. (Ал то не траже званични метеоролози). Тражи се поштен хазафи, који би Матиду Србску редовно денунцирао, и не тек онако дилентански, припадом. Тражи се млад појетичић, који не опсује сто вера уреднику, кад му не штампа прво недоношче.

Тражи се школски надзорник, који не би смео погледати у очи господину Долгв.

Тражи се песник, који би родољубиву штедроту г. Стојачковића опевао у 6,000 стихова. (На ово обраћамо пажњу господина Аце Зуба). Добар Ловац. Ловац Вам је грдан! тај господар Неца: јуче треви — у ваздух данас — „покрај" зеца! Др. Иазбулбуц.