Starmali

„ СТАРМАЛИ" БР. 28. ЗА 1888. 221

Владика и адвокат, Вл. В — н. Даклем тако испаде други избор ! Адв. В—ћ. Тако богме. Ти баш као да вам пркосе. В л. В. — Даклем ја треба да им покажем рогове. Адв. В — ћ. Или да им се поклоните. В л. В — н. Даклем да касирам и други избор. Адв. В — ћ. Или да молите за опроштење. Вл. В — н. Та знам, брате. Ја би радо касирао и овај друIи избор, само да ми је каквог иоле поштевог или побожног повода или разлога за то. Адв. В — ћ. Е па знате шта?! Реците овако : „•/« касирам и други избор ; касирам га зато, јер трииут бог аомаже." — Зар то није побожан разлог. (Нравоученије: Лепо је то имати уза се адвоката, који се у свакој ненрилици опсети).

Мраша у Карловци, Ономаде дође Митрополит Мраша, Дође да Германа За савет вопраша: „Кзко може затрт' Савест чина свога" (Јер то Герман уме Боље од икога.)

-ц—.

Из наше торбице.

Ајде да се картамо. А шта? Па фарбла. Ал ја не знам добро фарбла играти. Па неморате ни знати. Само ако имате новаца.

Свако правило има изнимака. Па тако се дешава да и муж жену држи у корди. Тако је у дому мајстор Тошином. Његова је жена тако „обриктована", да му никад противсловити не сме, — а та добра душа врло радо на то пристаје. Ономад викне мајстор Тоша своју жену : „ Јелена!" Она му се из кујне одзове, рекавши: „чујем?" Ал Тоша је баш у тај мах зевнуо, па није чуо да му се жена одазвала; за то се љутит продере: „Ти си, жено, глува!" А добра душа утрча у собу, говорећи благо: „Јесам, јесам, глува сам!".

Састали се А. и Б. на Вутошком вашару. А. Одакле си, пријане? Б. Из Новог Сада. — А одаклен си ти ? А. И ја сам из Новог Сада. Б. Е, па то се онда ми одавна познајемо.

А Б. А. БА. Отац. Е, децо, сутра ће нам мама месити питу с месом. Деца (радосна) Оће, оће! Мати. А од куд ти то зеаш ? Отац. Па ето деца кажу.

Наширванов одговор, Питали су Наширвана У мудрости цвету: Који краљ је понајбољи На овоме свету ? А Наширван рече : Само онај то је, Од кога се прави И здрави не боје, Пред ким дрхћу само Хотимични кривци, Ниске, подле душе, Лаже и смутљивци.

Је ли то корак на боље, Познато је да обољели митрополит Хаџи Сава Косанић већ одавна моли допуштење да се сме вратити у Босну, па ту у каквом кутићу да мирно своје дане проводи, да се болан не потуца по туђини. Четир године како он то моли, а сад тек чујемо да је добио одговора. А какав је одговор ? Ево оваки: Висока Влада не би противна била да му то допусти, — али се томе противе сами Срби Вошњаци. Е баш нам је мило што се и Срби у Босни за нешто питају (а јесу ли они овом приликом баш тога мишлења, то је друга ствар).

По примеру, Кад сам био мало дете Мој ме тата здраво вол'о; Тепао ми ев' овако: „ Бубо мала, хуљо, лоло !" То је њему мило било А меника још милије; И ја мишљах да на свету Лепших дана од тих није. А сад сам се оженио, Та ко не би жену вол'о Ја сад жени тепам тако : „ Бубо мала, хуљо, лоло!"

Пророчанства,

какво ће вргме бити у брачном животу. Кад муж жени у октобру каже, да је неће водити на балове, — биће јака зима.