Starmali

244 „СТАРМАЛИ" БР. 31. ЗА 1888

У ш т и п ц и, У Србији хоће да уведу два дома. Само штета, што та „два дома" мање осигуравају грађанинов дом, него „један дом." •к » «■ У Србији бирају капетани поверенике ноћу. И ако тако устраје, боље је онда да ни скупштина не угледа бела дана. * * •» Шаљемо бегу Каиетзновићу ову нову народну пословицу: „Испуњава се, као тврдо задана реч краља Милана." * * * Жандари бију на биралишту народ у Србији. Д да није народ то заслужио ? 5»С * У ствари Германове оставке толико је сигурно, да је он оставио, и то оставио на страну, народ и цркву. * * * Германова оставка сигурна је и у томе, што ће оставити за собом клетву народа. * * * Дакле је избор Крауса потврђен. Да смо Немци ми би рекли: То није више К р а у с — вего О г а и з. * & * Немац би можда рекао и то: Сад је са уставношћу ----- аиз; а ми Срби доста је кад кажемо и — ау! # * * У осталом можда је одбор, који је потврдио Крауса, овако филозофирао: „Краусови бирачи имали су од свог посланика бар неке хасне, јер им је давао новаца, а има и таквих посланика, од којих њихови бирачи немају баш никакве хасне.

Муж, који ведри и облачи, У брачном животу Потешко је наћи, Така мужа, који Ведри и облачи. А таки је Тоша, Па за то га штујем, За то га и вама Ево приказујем. Кад му жена ћудљива У маглу заједри, Он ту њену зловољу Својом шалом ведри.

За то Тошу издижем Ја на углед свачи; Ви се смејте, — али он Ведри и облачи,

Мудрост са катедре, Басци, то је народ, који се простире од Пиринејских планина све до полОвине деветнаестог столећа, * Лудост на овоме свету има замашну улогу, као што сам вам више пута практично доказао. * И онда је Ханибал са својом војском начинио полукруг, којим је Рим опколио. # Тачка се ставља онде, где незналице мећу запету, Има звезда, које су од нас тако далеко, да им ни имена не знамо. * Ко није учио географију, тај ће остати до века хисторичан игноранат. * Што се тиче спаљивања мртваца, о томе има разних мишљења. Ал ја би рекао да ми то оставимо њима, — па како ко хоће. * Овај предмет можда вам нисам добро разјаснио. Али о томе ћете се уверети, кад код куће моју књигу на тенане проучите. * Господо моја! Кад би нас запитали: Ко је био већи, или Александар велики или Наполеон први, ми би безусловно морали казати: Тако је. * Сад се зна, да је Статије ретко долазио у двор, па и онда не увек. Прву ноћ после атентата провела је краљица у очајању. А другу ноћ у Нирнбергу. * Лелије дошао је у Спарту, где је познао Еурипида, који се у то време баЕио у Мацедонији. * Вода упија у себе шкодљиве састојке дима. Кад не би било река, много би нам више шкодио дим, који излази из паробродских оџака. * Нема сумње да је Цицерон био највећи говорник старога доба, — али Демостен био је још већи.

Који је ово §...? Читам, да је у францусксј земљи одпочео неки процес сада, што га води један женик нови, и аегова супружница млада.

А кад добру „штумадлу" Не можеду наћи, Тад, богами, деси се Да је и облачи.