Starmali

280

.СТАРМАЛИ" БР. 35. ЗА 1888.

Савет материн. Кад су Аврама Силберштајна узели у војнике, морао је и он да измашира далеко на границу. При поласку, мати га је световала овако: Синко, ако би се случајно започео рат, молим те као мати, да се ти онде ни у што не мешаш.

„Ходи овамо", рече отац своме сину, који се на улици играо. А када му овај не дође, понови отац своју заповест с додатком: „Да сам ја свога оца тако слушао — и „И ти си ми морао лепог оца имати!" Одговори дечак. „Зацело бољег, нег' ти!" повиче отац.

Један певач буде ноћу из кревета позв. н, да једну. серенаду отпева. Он отвори прозор и повиче доле: „Ни за хиљаду форината!" — „Ах, немојте бити луди,", одговоре му другови, који су доле стојали, „сваки когод суделује добија ^етицу!" — „А тако, то је што друго !" и за тили час био је доле. Здраво подозриво. Профееор : У хаквом одношају стоји месец према земљи ? ђак: У здраво подозривом. Професор: Како то с ђак: Јер је само ноћу поха^а.

Сликар: Купујете ли ви сликарска платна ? Ритар: Ако није ништа на њему насликано.

„Госпођице, у вашим очима читам, шта о мени ми-

слите.

„Тако? онда не појмим, како ме још увек похађате." Из природе. Сабрани списи М. Петровића. I. књига. У В. Кикинди. издање накладне штампарије 1889. Дена (?) Свилени рубац. Шаљива игра у 3 чина. Написао Божидар Борђошки. Ову Је шаљиву игру наградила „Матица Српека" из фонда Јована пл. Наке са 100 ф. Издање накладне штампарије у В. Кикинди. 1889. г. Цена (?) Из српскога живота приповетке С. В. Поповића, свеска друга. Шумарева ћерка, приповетка из српског живота написао С. В. Попоиић. Издање српске књижаре и штампарије Браће М. Поповића у Иовом Саду. 1888. Цена 85 новч.

Све дужнике наше, којима смо нарочите карте разаслали, учтиво молимо да свако свој дуг у најкђаћем року нодмирити изволи, јер ћемо при крају године штампати имена свију оних, који нам што дугују за ову и за прошле године. Вересија је утукла многе листове, па нећемо ни ми моћи још дуго овако да нам листу дужници корен подгризају. Зато нека сваки свој дуг одужи, кад ми своју дужност савесно чинимо издавајући овај лист без икакве користи своје. ИЗ ДАВАТЕЉОТВО „СТАРМАЛОГ.' Нове књиге, Књижевна зрнца. Од Јаше Томића. Књига прва. И з заточеничког света. У Н. Саду. Српска штампа рија лр. Светоз. Милетића 1888. Цена 20 новч.

ЈОШ СЕ МОЖЕ ДОБИТИ „ОРАО" ВЕЛИКИ ИЛУСТРОВАНИ ИАЛЕНДАР ЗА 1889 ГОДИнУ. УЗ САРАДЊУ СРПСК0Х КЊНЖЕВПИКА УРЕђУЈК СТЕВАН В. ПОПОВИИ ГОДИНА ПЕТНАЕСТА. Цгна 50 новч. или I динар. Ео поручи најмање 25 ком. за готов новац, добгја комад по 33 новч. Наручбине ваља упућивати издавалац-штампарији А Пајевића у Н. Сад. ТАКО ИСТО МОЖЕ СЕ ДОБИТИ „ЦАРИЋ" МАЛИ КАЛЕНДАР СА СЛИКАМА ЗА ПРОСТУ 1889. Цена је 20 новч. или 40 пара динарских. Препродавци добију за готов новац комад по 12 новч. О ПГ 1 ЈХ О И.

по наЈНОБИЈОЈ американској системи сигурне од ватре и хар из Фабрико

У БЕЧУ

у солидности и каквоћи израде не уступају ни једној до сада познатој фабрици а у цени су знатно јефтиније. — Наруџбине прима и одправља госп. Борђе Миличеви1), трговац у Бечу, Еа/гепћоТ, код кога се могу мустре видити и цене сазнати. 23 - 36

ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИћА 7 НОВОМ САДУ.