Starmali

"!Е7" ЈПопзо^е Оа-дзг 20. априла 133©. „Отармали" излази 1 'рипут месвчио. Годишња цена 4 погодишња 2 ф . — на 3 несеца 1 ф . За СрОију и друге кра.)еве; 10, — 5, — 2 1 /, динара или франка. — Власник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић; Издаје штамиарија А. ПајввиЕау Новом Саду Р/«оииси се шиљу уреднику (Вг. Ј. Јоуапо \1с, Катепјс. (8гет) ВугтЈеш. — Претплата и свв штв се тиче администрације пиве се штампарији А. ИајевиВа у Нов. Саду, из Србије књижари ВаложиВа Београд и Ниш. — За огласе плаЕа се 6 новч. од реда.

ХрипДанска лремишљања. Шта ми је повод збору, који ћу сад да срочим, Вест, коју нити башим, нит' могу да сведочим. Искрсну што-кад вести, — можда су шалородне, Али за основ збору врдо су, врло згодне; Покрену јато мисли, хришћанско-смерно-благих, У мени, и тсби, је л' читаоче драги? Тешко је увек било, (сад можда ј' још и теже) Замислит' чојка, којег ма који грех не жеже. Једнога мало лакши; другога тежи, гадни; Трећега позамашни; четвртог горопадни. И што је који грешник на вишој грани моћи То више грехом својим другима боде очи. И што је дуго сеј'о, дође му и да жање, Ил му се још за доба пробуди покајање. Од жара пепо бива, — а то је јоште лепо, Кад он на своју главу посипа овај пеп'о. Зар једног савест скруши у збиљном ноћном часу Бројавице му пружи и калуђерску расу. И покаже му врата од ћелијице мале И шапне му и викне: У калуђере, брале! Кад коме дотле дође, натрагнут' га ее ваља, Ни стара нити млада, ни просјака ни краља. Та када већем нада од старих мета није, Покајнику и тада остаје метаније.

Маоги су дугим постом благоутробљем спласли, Али су молитвама душпцу своју спасли. Немојмо дакле ником трзати пеш капута И враћати га натраг са намастирска пута. Намере таке смерне сви треба још да хвале, И да му поздрав шаљу: У калуђере, брале! У калуђере, где ћеш кајати грехе старе; У калуђере, јесте, — ал не у патријаре Један нехаџија., Ео би имао шта да пише уредништву „Стармалог" (или уредништву „Невена"), нека му је на знање, да уредник ових листова сада станује у Каменици. Нарочито модимо, да ову поновљену наномену не превиде администрације листова, који „Стармалом" (и „Невену") долазе у замену.

Политички преглед. Најважвија личност по српски народ данас је нико други, него с мисли и персоаом — Сара Бернардова. Ко не верује века узме у руке три броја листа „Иозориште," што су ових дана изишла, па ће се одмах својим очима и наочарима уверити. Све четири стране листа заузима, из неког старог броја „Браника" прештампани чланак о Сари Бернардовој са крупним цицеро-словима. како је ова, по васколико српство славна женска, играла у нашој милој Будапешти омиљене српке комаде „Тоску" и „Да-