Starmali

нСтариади" издази 1'рипут месечно. Годишаа цена 4 — погодишња 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Србију и друге крајвве: I) — 5, — 2 1 /, динара или. Франка. — Власник и одговорни уредник Змај-Јован ЈованоаиК; Издаје штамаарија А. Иајевића у Новом Саду Р/кописи св шиљу уреднику (Ог. Ј. ЈоуапоуЈе, К»тсп1с, (Нгст) бугтјеп). — Цретплага и све што се тиче администрације пвље се штампари.ји А. ПајевиБа у Нов. Саду, из Србије књижари ВаложиЕа Веоград и Ниш. — За огласе плаћа се 6 новч. од реда.

ОРПКИЊАМА ПРЕД ВИДОВ-ДАН 1889.

Ој, ви наша лепша поло, Ви, украсе наше леје Српске мајке, српске љубе, СрпсјЈјј^ћери, српске сеје. Да ви знате своју снагу, Ка' што знате наше јаде, Сатрле би чаролијски Нашег срама накараде, Ој, ви наша боља поло, Мекша срца, више душе, Да ви знате, шта имате, Какву надмоћ и оруже. Из пехара наших дана Просуле би капи горке, И странце би задивиле, Наше драге чудотворке, Шта? зар не би мог'о створит' Ваше свеети узлет јачи Да у мушком нашем глибу Све се махом преиначи!

Ил' да викне једна, прва, А за њоме све остале: „Отреси се старе клетве! Залут'о си, Србе брале!" Или да се загрлите, Ка' што с' грли цвег у венцу, Па ш прве да скочите Раваници ил Крушевцу. И оданде да затруби — Јест', цветови да затрубе: »Сложне су вам мајке, кћерке, Сложне су вам сеје, љубе. И ево нас, ту стојимо На бедему српске свести, И овамо не сме прићи Ко се слогом не причести. Ми Косово разумемо, И људима грме жене: Не примамо к себи Србе Завађене, разбијене! ..."

"У Новоме Оа<дзт- ±0. 1889.

Можда ми је песма санак; — Па и санак, ево, нате; Ви, србињска ленша поло Ви, што дивску моћ имате — Ако снагу своју знате

— ај

о:—