Starmali

104

„СТАРМАЛИ" БР. 13. ЗА 1889.

Новије књиге и музикалије иослаше уред/шшхаву на ириказ. Добри и неваљали оинови. Слика из народног живота. За поуку српским родитељима написао Љубомир Лотић. У В. Кикинди, накладна штампарија. 1889. Цена 20 новч. Воћаротво за своје ученике на српској учитељској школи Сомборској и за народ. по разним изворима написао Стеван Коњовић, учитељ. Цена 35 нов У Сомбору штампарија Автона Мужика. 1889. КЊИЖЕБНИ ОГЛАО.

Ш ШМВШЈШ&

Пошт. лађа од 8. марта

1889. до даље наредбе.

Наумио сам да штампам свој ауторизовани

превод

Н О Р Е

I

I

Из НОБОГ САДА у СЛАНКАМЕН, ТИТЕЛ: сваки дан у 5"У 2 сати после подне Из НОВОГ ОАДА за НОТИСКЕ СТАНИЦЕ: сваки дан осим петка V 5 1 / 2 сати посде подпе. Из НОВОГ ЈАДА у ЗЕМУН-БЕОГРАД: сваки дан у 5 % сати после подне. Из НОВОГ САДА у ОРШ АВУ-ГАЛАЦ: средом, петком и недељом у 5 1 / 2 сати после поднс. ' НОВОГ САДА у БУДИМПЕШТУ: сваки дан у

10У 2 сати пре подве.

ОДПРАВНИШТВО.

ЛАСИ.

ПОЗОРИЈЛШ ИГРЕ V 3 ЧИПА Од Хенрика Ибзена. Име овог норвешког песника мало је познато нашем читалачком свету и ако је нови — по неким реалним а ио неким песимистичним правац Изебенов изазвао жестоку препирку у књижевним круговима западним. И противници и присталице Ибзенове слажу се у томе, да је то човек необичне духовитости и да се у цртању људских карактера и страсти упоредо може ставити са Шекспиром и са Достојевским. С тога мислим е је од интерега по наш читалачки свет да се ово дело наштампа јер све VI да није Ибзен „месија лепе књижевно 'ЈТи," као што то његове присталице доказу.ју, ипак остало је ваздан ваљаних својства у овога преставника модерне литературе, са у:ојима ваља да се упозна свако ко је вољан да се упозна са развитком и напретком књижевности. На сваки начин да његова дела одударају а нарочито су намењена онима који хоће да мисле о друштву и о одношајима друштвеним. У овом делу се радња креће око дна главна средишта, прво Је васпитање жена и матера друго из хигијене љубави — моћ наслеђа. Ова позоришна игра приказана је у овом преводу три пута у кратким размацима на београдској позорници. Књига ће изнети 6—7 табака а изаћи ће у угледној опреми најдаље августа мес ца. Цена је књизи ± динар или БО новчића. • Скунљачи добијају сваку десету књигу а претплата се шаље из Аустрије штампариЈи А. Пајевића у Нови Сад а из Србије на моју адресу. Молим све своје познанике и пријагеље лепе књижевности, да се заузму око скупљања претплате. Милан Шеви& ПРЕДАВАЧ У ПОЖАРЕВЦУ. Молимо све српске и хрватске листове да овај оглас прештампају.

ЛЕДА! ЛЕДА! ЛЕДА! Долеподпиеати учтиво јављам: да сам овде у месту отворио РАДЊУ С ЛЕДОМ коју препоручујем поштованој публици уверавајући је, да ћу мојим пошт. муштеријама сваки дан лед издавати по најјефтинију цену и то: Једну путуњу од акова за 30 новч. Једну ведрицу од 15 литара за 10 новн. Наручбине молим да ми се поштанском картом дописницом доставити изволе, те ће свако бити послужен тачно и солидно. С поштовањем У Новоме Саду. ИСИДОР ФРАЈД.

Ја Ана Чилаг

еа мојом 185 центиметара аугом див-лорелеи-косом, добила сам је 14-то месечном употребом помаде, коју сам ја сама пронашла. Ова је помада једина помоВ против опадања косе Она уиапређује растење косе и јача вдасиште Код мушких лроузроку.је брзо и снажно растење* бркова и браде, и у опште даје длачици веН после кратке употребе природну сјајноћу и лепотј', сврх тога чува је до у најдубљу старост од преране оседелости. Дена је једне тегле 2 Фор Разашиљање дневно на све страее света одмах по плаКеном готовом новцу или унаточ (Розбпаоћпаћте). СШЖ & С01Р. ВиЛареа!;, Кбш§8§"а88е куда треба све наручбине слати. Нри наручбини од 6 тегли на више 25°/ 0 понуста и плаВена поштарина. 5—2"

штампарија а. пајквића у новом саду.