Starmladi

Бр. 7. и 8.

— СТ АРМЛАДИ. -

Стр. 63.

Аустријска бабускера „Врачара" Позив на претплату и још нешто (у слици и »речи«) . (које није тајна)

В р е м е. У Р у с и ј и : Хладно. У Турској: Запарно. У Мароку: Бура. У Енгле ској: Душе јаки ветар. У Немачкој: Променљиво време. У Америци: Очекује се јачи пљусак у целој земљи. У Аустрији: С источне стране наоблачено. У Угарској: Лепо време. Пграју се... У Хрватској: Пљусак. У Босни: Бесни вијор, према истоку. У Србији: Црн облак. У Маћед онији: Сева, пуца, гори.

Овим дуплнм бројем отварамо нову иретплату на другу Четврт. „Стармлади" је јсдпип српскп потпупо незавпсни сатиричнп лпст, који се гр^-је једиао на милости својих претплатника а лади на немилостп г. г. НвПЛатника (којпма смо слободни били још овај број послагп да као добри хрпшћапп не проведу Ускрс без мукте читања), — а за дал>е ћемо се ж>ћ искусуратп бпло преко „Стармладог" пли судом, од вољо гм к'о Шокцу посг. „Стармладом" ппсу пиги руке спу тапе нптп уста везана —■ као пеким шаљпво жалоснпм лпстовима, пего што му је на срцу, то па језику. А не штеди што рекао Босанац, пп ћаћу рођеног. „Стармлади" ће и одсада као и досада доносити вештачки израђене „наше кај)Г !катуре" пз живота „нашпх пузаваца" -- „родокаљскпх Срба", фарпсеја, „ кебпжевникалобцајхбрудера, и већ видиће те кога све. Излазнће као п досада два пут месечао, само неће шарен бити, да не бп конвурисао „Застави", румском чилашу „Родокаљцу" и »Српском Одреку« у Земуну. В^ћ покојни „Срп. Пнусник" тај се сав отрцао од шаренила. Главно је од Вога здравље, а за друго ћемо лако, као н досада — натезати. И то натезаше држим да још за сада овако удесимо на пр.: од 1. аирила до краја јуна К 2'»1. » » » септем. К 4'»1. » » » децембра К 6'Уредништво и администрадија «Стармладог». 1

Како кад. I. Ђак: Заиста, чудна је то справа, тај брзојав. Пре подне сам брзојавио а после подне сам већ имао новац у руци. То је заиста брза послуга. II. Ђак: Како кад. Ја сам на пр. још пре три недеље брзојавио кући п) новац, ни дан дањи га нисам добио.

о садањем ужасном стању у Босни и Херцеговини.