Starmladi

Стр. 108,,

СТАРМЛАДИ -

Вр. 13.

Нова химна (која нема претензије да је еадањи еабор уевоји). Боже правде и неправде Што до сада спасе нае, Кажи Јаши: „ајд одавде!" Јер у том нам лежи спас., Моћном руком води брани Автономни српски брод, Који хоће да са'рани, Радикалски голи род. Нек на Српства ведро чело, Не удари Јашин гром, 0 сохрани свако село, Политиком Јашином. Ој милошћу твојом красп Овај Српству свети год, Радикала ти нас спаси Моли ти се српски род.

— Словенски ренегат Беницки тражи од др жавне владе преки суд — противу словачке штампе у Угарској. — Богме би тај Беницки требао да се 6<ф мађаризира на: Бена! — У Хрватекој Раух још једнако гони поштаре и учитеље. По целој изјави Векерловој види се да Раух за то гонење поштара и учитеља има веке „учитеље". — Американска Флета иде у походе Јапаву. Јапанска опет сва Флота ће у исто време да се „муштра". — Само да при тој вежби не избаци случајно какво оштро топовско ђуле — у место ћор Фишека — па да се опет по јапаноком обичају прво започне, па тек по том објави рат. — Италијанеки листови јављају да ће се у скоро еастати Титони с бароном Еренталом. Балкански народи су љубопитни да ли ће се они због растанка саетати или ће ее због састанка растати. — У Србији је министарска криза. Краљ је поверио Миловановићу да састави владу али никако да дође до споразума међу старијим и млађим радикалима. — Неко држи да би се криза врло лако решила ако би Миловановић изјавио Пашићу, да се он за њега не зове Миловановић него Моловановић. — Радикали се туже на Векерла зашто је сад наредио да се по највећој врућина сазове сабор. — Еле врућина им је за то су тако скувани. — У Турској су се побунили ОФицири због глади. Султан је решио да им пошље из државних магазина за храну сто кола — симиатије. — У Хрватској су затворили чиновника друштва „ Братства и Мандића, на пра Бога. Сигурно хоће „Раух" да докаже Србима и тиме, да мрзи свако братство.

Криза у Србији и право мањине. — Из овог ће читаоц видети како је „Заетава" у етању еама еебе и евога уредника да утера у лаж и још ошамари. Већина листова који излазе у Веограду, доносе вест о милој посети нашег чика Јаше, и како се сад после његовог одласка осећају лакши! И одмах после Јашине походе у Београду излази у 125. броју велике „Заставе" у чланку „Криза у Србији", између осталог познатог становишта (управо привезишта) нашег чика Јаше, овако мненије „Застава" о праву мањине: „Мањина нвма права да утиче у састављању владе. Нема права да тражи зајвдничну владу, нвма права да прописује ко ће бити министар. Јер ако то право има мањина, какво право остаје ввћини ? (Поднисан је Ј. Т.) То вели у уводаом Јашиаом чланау „Заста ва" о праву мањине — а одмах у истом број у листку „Јавно мнење" овако вели „За става" опет оправумањине: „Али већина постаје бројем, и онаје „бројна већина" и то данас на основу лажног рачуна бирача". Није праведно, да се једна странка дочепа нотпуне власти, на пр. странка која има 1000 изборника, а противна 999 јер ту биједанглас п^етекао свих оних 999 па ^и били 1000 изборника све и сва, а оних 999 ништа. Ту би одлучивао и чуо се једино глас тих 1000 изборника а не би од оних 999, ма да се тичу и ових: јавни послови на пр. дужност и то свакога посебце и у истој мери, као и оних грађана, са — првима. Чим су обвезани тих 999 сносити дужности као и оних 1000 грађана, онда је право, да се њихов глас чује при одлучивању о тим дужностима, право је да и они одлучују о тим заступствима. То би требали да могу у размеру који о дговара њиховом броју. И тако је „Застава" у једном и истом броју нисајући о праву мањине утерала сама себе и свога госу у лаж и још му шамар опалила с оним „једним гсасом". .ф Пашић је имао 3 гласа већине, а радикалски крњи сабор 1 глас већине — паитај један се ишчаурио — као де®раудант! На здравље ти пита домаћине! Чешагија. Штадопарска погрешка. Немачка и велике сиСв (силе)*) (.Мала „Застава" бр. 140.)

*) Мравидније би ваљда било Швабица и веЛ т. д. Пр. Ур. „Стар".