Starmladi

Бр. 13.

Стр. 109.

СрбијаисЦе џт ебоме Нралу. „Срећан пут!" Пронела се вест по граду Да ће „неко" цутовати. Да посети старог „течу" На бал-плацу а у Бечу. Нека, пека, враг му тати*■) А ваљда ће Господ дати Да се више и не врати. И по други иут „Срећан пут!" „Ђаво" бр. 23. *) Курвив 'е наш. Ур. „Ст. а

Са бечког балплаца. Пишу нам из Беча: ,,©вде је био нознати танцмајстор Габријел, који је ванредно лепо одиграо своју ^дипелполку", а још лепше је у Будимнешти одиграо „радикалку". Министар Векерле га је том ириликом одлвковао орденом „нога*, а радикална странка му је издала декрет — накрачки. Асура.

И зјава. Није истина, да пре но што су изашли сви гласови у јавности о антидинастичности и велеиздајству и великој срч. проааганди еамосталие странке, да сам на 2 — 3 дана пре т* га био у Н. Саду у посете Јаши Томићу и иосле посете узвикнуо знаће самосталци још боље ко је Никола МарновиЂ Ердрљан.

Напредан Бог. Газда Јова : Ала ти је родило жито газда Ново, да је то милина погледати. Мора да је много кише код вас у Банату било? Газда Нова: Боме, пријатељу, код нас овудакарена вије наше жихо још од Ускрса ни видило кишу! Ни једне једине капљ«це! Газда Јова: Па како онда, да је тако родило? Газда Нова: Хо, боже мој, — па свет је данас напредан. На пример, људи су пронашли барут брез дима, па кола брез коња, па лађу брез воде... Газда Јова: Па? Газда Нова: Па и Бог је изум'о.... жито брез кише.

Запарно им ј е. — Представите себи, — рече један радикалски посланик, — влада је сазвала сабор сад у највеће врућине! — Што, да се не бојите шлога, одврати ће онај што је стајао с радикалским трбушаром.

ВЕСТИ ИЗ /ЧЕСТА, Исправак. „Браник" је донео вест, да се у Белој Цркви венчао одветнинки кандидат Живко Милетић са Равицом Зрнићевол, ћерком покојног овдашњег грађана Пере Зрнића. Ми смо међутим извештени, да се г; Милетић венчао са госиођом удовом Равицом 8сћпе11. а не Равицом Зрнићевсш! Двобој. Између овдашњег дуелмајстора Исе Бајића и Др. Илије Вукићевића, адвоката, био је ових дана двобој. Обоје су алежрани. Неко држи да су обоје били „нлезирани" још пре двобоја. Срп. Тргов. Удружење је и опет отпустило свога управника тобоже као неспособног. — Не би згорег било да се мало и контра нроба . , . т. ј. да се отнусте они сиособни кочничарн „Срн. Трг. Удружења", који у место да продају мануфактурну робу и памук ^ праве алве, календаре, на сад хоће н „просветом" да се баве, наравно и опет на рачун сироте иесе трговачке, која узалуд зева на дивиденде. (Свашта Мила окусила, једва Мила сита била!) Позоришни одбор за штедњу и узајамн-о потпомагање је и опет одбио једну прилично добру драму „Несуђеница". — Али за то ће и даље бити суђено српском народном позоришту, да га на туце гњаве, једног члана позоришног одбора, лептирске драме, — које обноћ цркавају. Хја, свој своме! Б&ба. Ко ће кога бријати. Један радикалски кортеш од заната, Сава Шуца, пошто сад оокудева у кортешовању за владиног посланика кортешује за једног брицу муштерије. Неко је љубопитан на крају крајева ко ће кога обријати.

Јлука и Шука. Ђука. Богати Шука, да ли си читао оно шаљиво састављеније у „Застави" „Себи руке" у ком неки Пламенко плаче због Рауховог најновијег политичког успеха у Книну? Шука. Јесам. Али ко ли му је тај Пламенко? Ђука. Не знам. Али свакако да се налази на једној ватри с Ваисћоч (димом). Шука. 11а разуме се, да је тек Каисћ (дим) могао створити Пламенка.

Ј1 о г и к а. Дада. Кајка затвори врата! Кајка. А да ја нисам овде, ко би затворио врата ? Затворите ви!