Starmladi

Стр. 110.

- СТАРМЛАДИ

Бр 13.

ЈЈзјава бана Рацха, На сва открића госп. Поповића проти мојој особи о тобожшој нелојалности и антидинастичарству мојем, немам шта на таке лажи рећи, и биљежим се као и досада с особ. поштовањем Кушаковић, ексионент.

ВРПЧЛРИЈЕ, — Ко држи „Врачу" душу и гушу ? Познати „Врач Погађач" „босанац" износи како му само за ово иола годин^, до јула месеца 97 4 цретпдатника дугују К 6546 90 пот. — и завртује овако: „Бар ће е« знати ко „Врачу" држи душу (читај: г у ш у !)" — Боме зна се то већ одавна ! * „Како сенишеобосанском шнијуну Настићу — кад су „уста завезана а ру к е с и у тане". М о т о : „па ове и кад би „Врач" баш и мегао живјети без Боене и Херцеговине (шт® је еавршенонемогуће) ипак „Врач" не може н и ј е дног словца зуцнути о Кадајштини. Зна лупеж да су ми уета завевана а руке спутане" и т. д. С. X X „Врач Погађач" доноси у свом дуплом броју 11 и 12 овакав извештвј о познатом босанеком шпијуну Наствћу: Телеградо „Врач у". Сарајево. Ђорђе Настић. .

О.

Накада се доСро кнало. Некада се добро знало, Ко за народ радн миаи, Ком' ни мало није стало Туђем роду да с' умилиАли данас ми не знамо, Ко су прави ко су криви, Сваки вели, да је само Он омиљен борац живи. Самосталци кажу ето : „Радикали изд^-јице; Све што ј' Српству мик>, свето, Издали су, кукавице". Радикали н>има вел«: „Да еу они по сто пути Издајице, који желе Српски народ обманути". Ко је дакле борац врди? Ко клеветник грешник тешки? Кога треба да пригрли Српски народ тај витешки? Кога треба да осуди Са издајства, веролома? Ко да каже пута, људи, Ко нам епрема вратодема? Ја бих рек'о, да су обе Суревњиве странке наше, Д* ту има нешто зшбе, Због које нас тако плаше! Ово ми се чини гадно Ко промисли дубље мало, Увидеће, да је јадно Новинарство наше пало.*) Лала.

*) Богме судећи по овом писању и „најивности" „Врачевој" — не само да је пало, него са све че-гир у вадов етало. Ур. „ Сгармладог".

*) Овај телеграм случајно није запленила цензура, већ ми сами, пошто се у њему на четири места спомиње име горњег индивидуума, а ми желимо, да се што прије у Српству заборави и да се нигде више не спомиње! Ур. „Вр. П) — А и шта ће јадник писати кад су му уста везана а руке спутане!

„Врач Погађач" као наивко (који и ако је погађач не уме да погоди који су од двојице неваљалци. Ево његове најивности, коју је у 11 и 12 броју показао):

Изјава. У 146. броју „Заставе" у мојем шаљивом уводном чланку г Себи руке и има и ових израза као : „ орден соса и , „парадајв борци " — те овим изјављујем, да ми је далеко и помисао била истим изразима вређати нашег дичног оратора Др. Бранка Илијћа, — а у колико он исте ипак прима за увреду, ја га ево јавно молим за опро штење, као и све који су оно шаљиво саставленпје прочитали. 3 а г р е б, 1. јула. Пламенко Каисћ-ов.