Starmladi

Стр. 80

С Т А Р М л А Д И

Бр. 10. и 11

Шта је ново? Кад смо пролазили кроз шдеп пл. Хелеле случајно сам срео код „Јелисаветиног хотела" с једним путником, који на гоепођином шлепу —• не могу ваљда рећи на репу, кад се говори о госпођи — иЈтује експрес око сунца. Док ее госиођа одмарала у уредништву „Заставе" и извињавала што није знала: које су самосталци, — да л они, што имају бечке ордене или они што тога немају, па да их малко швићне, дотле сам и ја и мој нови познаник скренули у гостионипу „код деа пакла" на пиво. Да сам сигуран да ће се и онда наћи које чврсто перо, онда, кад се по мојим к-)Стима буду автомобили сударавали, ј«ч вам сад ово не бих причао, што еам од свог познаника чуо. Одмах бих очистио своје перо и овај бих извештај приклопио мом тестаменту, нск и моји наследници виде, да сам им ипак нешто оставио. Овако .... морам да удовољим својој сујети. Није то маленкост: унапред знати да ће се једна неутрална сила моред свих закона ме ђународнога права умешати у туђ спор ! Овако ће то бити. Америка је почела да живи у љубави с Европом. Дипломатске ноте, иуне вајердачнијих честитања, пуне израза најискуснијега пријатељства, пуне речи и знакова најтрајнијих залога мира и љубави само ће да лете оданде овамо и одавде онамо. Владари ће се састојати бар сваког месеца час на ком мору, час на ком брегу и да их нико ве буди, управо да им нико не смета иослаће свсје пратље ил у лов ил у шуму по јагоде, а они ће дотле наздрављати један другом и испијати чашу за чашом у славу и срећу својих пријатеља и њиховог покретног и непокретног иметка. Толике љубави још свет није видео. Народи ће ее проет > топити од миља, што ће старе дредноте спуштати у море у арсенал а градитн нове водозрачне лађе, које ће моћи и но води летети и по зраку пливати. Владе ће се врло често мењати, ал само за чо, да се нађе онај прави човек, који ће најсавршеније знати дати ва артиЈи израза гојењу најплеменитијих осећаја и то упутити братској влади по најмршавијем бициклисти. Састанци владара биће све чешћи. Дочеци најсвечанији. Попиће се при здравцима море вина. Љубвв Ке — једном речи — бити толика, да ће једаред морати доћи до — рата. — А та ће се здравстзено правна појава збити овако. У најучтивијој Форми објавиле су Америка и Европа једна другој рат. Све еу суеедне силе ћутале ! значи : држаће се неутрално. За бчрбу је изабран простор изнад атланског океава. Борба ће ее водити у вазду1у, а доле по мору шетаће но изориданим дреднотима војници, ко јима за казну буде ускраћ^на та чает, да горе

учествуЈу у натецању за цеиелинову награду. Задаћа је ових доле само то, да сваког оног непријатеља, који се по мехазичким законима буде журио доле, дочекају на бајонете, како не би пао у море на трбух. Опасно је наиме скакати у воду на трбух! Ако се примети да који неиријатељски часник жури доле, онда ће битн слободно из почасти ис ^алити који топовски метак — у њега. Све је спремљено. Непријатељске а лађе подигле горе. Пливају вамо намо и грувајући топовима једна у Другу, поздрвљају се. Красан призор! Ради се оном брзином, коју је људеки ум могао да измисли. Није се могло право разабрати које су Американци, а које Европљани. Извештачи а®ричких листова могли су кинотатовати само то, да се боре људи између себе. Дивно је било! Тај је нокољ и фотограФисан. Но свршетак је био неочекиван. Наједаред се наоПлачило. Муље севају а громови ударају у борачке лађе. Кад заиоведницу видеше ту новреду правоваљаних међународних уговора, повикаше: е, не гилт так I! Зар је то неутралност? Спустише се доле и решише. да се све суседне силе позову на митинг, који ће протестовати против онакога уплетања у СФере ту ђих интереса. Донеће се и резолуција у том смислу. После ће ее тек делити колајне за храброет. Мир ће бити утврђен дотле, док се Флоте не попуне и момчад не дорасте, а онда оиет љубав и ради опемене биће опет мало рата из љубави. Тако ће се то мењати, док пашу планету ие узме једаред госпођа комета испод руке и не одведе нравце у сунце на јаузн. БаЂушка.

му још како? Неко ће међу новинарима запитати: — А што од „Заставе 4 нико не долази на саборске седнице. Где им је Брадча! Да му не фзли штогод ? — Фали му, господине! — одговори нека шаљивчина. — А шта му Фали? — Чакшире, гоеподине!

Ие глон-ге бит&и. Чико, молим вас, рекао је мој б,)ат адво кат, да однееете његове хаљине у нуцерај, да се очисте. — То не може бити, дете моје, јер чекам твог брата доктора, чији сат морам прво у пуцер однсти.