Student

GARDEROBA U TAKSIJU

fzđavačko pređuzeće Jugo slovenska knjiga je prošle neđelje pnstilo u prođaju iz"vestan broj knjiga po sniželilm cenama. tl redovima koji su se mogli videti u poppdnevnim časovima ispređ zatvorenih vrata najviše je biio studenata. ЧТај koristan potez Jugoslovenske knjlge baca u zasenak izdavačko preduzeće »Kulturu«, koje Je рге meseo dana prodalo četvrtu knjlgu Gorkovog romana »Zlvot Klima Samgina« na kilo. / љ r,-’> . ТРЕБА ВИДЕТИ * Недавно je у Друштвевом клубу техничких факултета повсдом десетогодншњкце од оснивања организације Народне техннке отворена трећа изложва уметничких фотографиЈа фото-клуба Грађевинског факултета. Изложене фотографије, од којих Јс неколико веома успелих, привлаче приличну пажН>У. Једна од изложених фотографија Ладкслав ХалДа: ПОГЛЕД СА БРАНЕ.

— ... ц| • I • • '»**.• ПЕДАВАНјЛ o музици ha ФИЛОЗОФСКОМ ФАКУЛТЕТУ К ( ДрупггвенЈТ клуб Филозофског факултета да би приближио лепоту музике втудеитима организовао Је групу предавања из обласги музи-ке. Сваке недел>е у „тридесетшестици” неки од нашик .познатих музичких стручњака одржи пз Једно такво предавање. Најпре Је др. Бингулац одржао два предавања под на оловом „Како се слуша музика”. Преда'ваП.е Је било илу* стровано музиком са плоча. Затим Је Никола Херцигоња, коипозитор, одржао предавање „Слике из музичке прошлости”, а Б. М. Дратутиирвић Је гон орио о Бетовечшво! симфониЈи пропраћено плочама. Ове недеље ће Иикола Хер дигоња говорити о „Великс мувичко.l петорици”. Предвиђају се и предазања о великим музичарима МоЦар ту, Лпсту, Баху, Мокрањцу као и:гтереса,:тно предавањс о утииазу нарсдне музнке h' ствгпа ts.uiteo наших компззи " М. М. Ј.

Kada је potpretsednik KUDa »Br&nko Krsmanovlć« sklapao ugovor sa Beogradskim dramskim za pretstavu »Hlađnog tuša« za prošln sredu nije mu bilo poznato da te večeri nosilac glavne uloge u »Hladnom tušu« Rastko Tadić učestVuje u premijsri »Rođoljubaca« u Jugoslovenskom dramskom pozorištu... Kada se za to doznalo bilo je kasno da se menjaju termini. Doneta je neobična odluka. Popularni Rade napravio je podvlg. U pola osam počele su pretstave u pozorištima na Slaviji i na Crvenom krstu. Tadić je igrao jednog od prevrtljivih rodoljubaca koji se pojavljuju n prvom činu. Pred pozorištem ga je čekao taksi. Odmah po završetku prvog čina krenuo je ka Crvenom krstu menjajući u taksiju kostim i šminku. Stigao je taman da »uskoči« u svoju ulogu na početku đrugog čina. Drug Pobedonosnikov pojavio se na vreme. Zadovoljni cleđaoci su kao i na ranijim pretstavama čestim aplauzima na otvorenoj sceni pozdravljall igru Rastka Tadića, studenta akademije za pozorišnu umetnost.

Prevrtljivl rodoljubac i гажmetljivi birokrata (Rastko Tadić u obe svoje uloge)

РАЗГОВОР CA НАРОДНИМ ХЕРОЈИМА

Доживели смо Једно приЈатно и пезаборавно вече у сали Народиик херк>Ја на Природно -матема! кчноМ <Кткултету. На родни херој Доброслав Пвтро вић Горски и пуковник Александар ВоЈновић говорили су студентима о улози ПартиЈе у организован»у народних устанка 194d гбдине, о историЈи борбе и стеченим искуствима о нашој модерној армиЈи данас и о последицама једнога новога нуклеарног рата. Служећи се пројекциЈама ка рата, народни херој Добросав Петровић нзнео Је кеке веште операције парти%аиских одреда и Срнгада. Ратна вештин* Народноослобсодилачке воЈске брзин* акццја. смелости наших људи доводили су непритеља у панику, наносећи му велмке и осетљиве губитке. Догађаи о којима Је причао друг Петровић узбуђивали су слушаоце. На општи захтез студената, народни хероЈ пуковник Алек сандар Војнов.ић поворио Је о овом« Јуначком подеигу у окупираном Нишу 3 августа 1941 године, када (je по нало!Гу Окружног комитета партиЈе бацио бомбе на немачке офМци .ре у сали шиховот дома. Том приликом погинуло је и раље но прехо тридесет немачких сФнцира. На крају разтовсра, стЈ гденти су срда^ш о и товхло поздра вили и аахвалили народким xe ројима.

СтЈепаи Годић

Koncert akademskog plesnog orkestra iz Ljubljane USPELO

U okviru proslave đesetogodišnjice KUD »Branko Кгsmanović«, akademski plesni orkestar iz Ljubljane je 19 • marta uveče, u dvorani Kolarčevog univerziteta, priredio jedan solidan džez koncert, koji je još Jednom pokazao da su Ijubljančani naši najboiji džezisti. ,

Ranije je na tom mestu sijao pesak, a sada beiasaju zgra de ciji stanovnici slave petogodišnjicu. Pet godina postojanja Studentskog grada.

FOTOKAMEROM KROZ STUDENTSKI GRAD

Slika desno: RED, TO JE SVAKODNEVNA SLIKA KOJU MOŽETE VIDETI ISPRED MODERNO SAGRAĐENE CEKAONICE NA NOVOM BEOGRADU. PITANJE PREVOZA BTUDENATA JOS UVEK NIJE RESENO.

Slika desno: I U ZENSKOM BLOKU POSTOJI DRUŠTVENI KLUB. U NJE MU STUDENTKINJE PROVODE SVOJE SLOBODNE Casove, CitajuCi DNEvnu Stampu, SLUSAJU RADIO...

Slika resno: OD 9,30 DO 6č. OD 12,30 DO 13,30 I OD 19—30 CASOVA STtJDENTSKA RAZGLASNA STANICA EMITUJE VESTI, REPORTAŽE, KNJIŽEVNE PPILOGE, TRIDESET MINUTA HUMORA, PRENOSE UTAKMICE IZ ZIM3KIH DVORANA. POREĐ ТОСјгА razglasna staNICA EMITUJE VEBT RA DIO BEOGRADA. MOŽDA CE SE OVA STANICA JEDNOGA DANA PRETVORITI U RADIO BTANICU KOJA BI PREMA PREDVIĐANJU TREBALA DA IMA DOMET 200 KM.

Slika levo: U NEKIM NOVIM KRILIMA JE GREJANJE PARNO, A DOVRSAVANJEM CENTRALNE KOTLARNICE BICE UVEDENO I STARE BLOKOve, oni iz starih bloKOVA JOS UVEK UNOSE U SVOJE SOBE UGALJ I DRVA.

Slika gore: POSTAR JEREC KOJA SE % NAJCSCE CUJE U MENZI, DRUŠTVE NOM KLUBU, CITAONICI I SKORO SVUDA. POSTAR SA PISMOM OD MAJKE. DEVOJKE, BRATA... SAUPUTNICOM KOJU TREBA SAMO POTPISATI IRESITI SVOJE MATERIJALNO PITANJE.

Snitrci: Vića Đorđević