Svetlost : ilustrovan mesečni časopis : organ Društva za školsku higijenu i narodno prosvećivanje

БРИ МОВ О от 97

3—4 милиона кгр. шећера, количина која је довољна, да се подмири потрошња у земљи.= О растењем производње шећера, порасла је и његова употреба. У Енглеској долази (1900 г.), с главе на главу, по 48 кгр. шећера; у Сев. Америци по 82 кгр.; у Немачкој по 16 кгр.: у Француској по 15 кгр; у Холандској по 18 кгр.; у Аустро-угарској по 9 кгр.; у Русији по 6 кгр. Није претерано рећи: што је већа култура у некога народа, то је и већа потрошња шећера у њега. У нас је шећер цењен изодавна, јер у народној песми пева се:

„Сва господа дошла на јутрење.

У цркви су службу савршили,

Изљегоше из бијеле цркве,

У столове пред цркву сједнули,

Шећер ију, а ракију пију.“

Како ли се добива фабрично овај бели шећер, који чини радост дечју, те о њему певају: „Имам пун џеп шећера“; Треба доста радова да се изврши ради тога. Најпре се шећерне репе оперу и очисте. Затим се из њих исцеди сок | тискањем, истресањем, или испирањем помоћу топле воде. Овако добивени сок загрева се, додајући му разблажено кречно млеко. Затим се, помоћу угљене киселине, ослобађа шећерни сок креча. Даље се процеђује сок кроз цедила, у . којима има коштанога угља. То је узрок што шећерне фа- | брике купују кости. Коштани угаљ одузима соку креч и боју. | Процеђени сок укува се затим у нарочитим казанима, тако 4 да се згусне. Згуснути сок, клерзел, сипа се у нарочите ка- |

· лупе, ради очвршћивања, кристалисања, а сок или сируп || отиче. Најбољи, пречишћени шећер зове се рафинада. Нај- | обичнији шећер за потрошњу зове се мелис. Он се уноси у 2 трговину или у облику глава, или коцака, или погача. Од : |

| | | | | | |

лоших врста шећера гради се фарин-шећер, тј. брашнави шећер. Кад лепо кристалише у крупним, развијеним кристалима, шећер се зове кандис. Жути шећер се добија кад се из засићеног раствора репина шећера ухвате кристали на

| обешену концу. Онај густи сок или сируп, који најзад пре-

| остаје и који не може више да очврсне, тзв. меласа, не употребљава се за јело, због непријатног мириса и укуса; она ВА служи као сточна храна за производњу шпирита, јер са- 55 држи 509 шећера.

м Политика 1907, 22 окт. оветлост — 1908, | | 7