Svetlost : ilustrovan mesečni časopis : organ Društva za školsku higijenu i narodno prosvećivanje

98 (ВВ н ЛИ ОН И БР. 4. “Из шећерне трске гради се шећер, кад се из посечене "трске брзо исцеди сок, па се онда, уз додатак кречног млека, "кува. Тим се сок избистри, после чега се још и даље укува. Из овога укуваног сока добива се сирови шећер или московада, остављајући га да очврсне у нарочитим судовима. Онај сок, који не кристалише, већ отиче, зове се меласа и служи за грађење јаког, опојног пића рума. у _ Поменух мало час да се из слатке меласе гради љути рум и горљиви шпирит. Како је то могућно, Како може од благог, слатког шећера да постане љуто, жестоко, опојно алкохолно пићег Па ипак је тако. Под нарочитим погодбама шећер може да пређе у тав. алкохолно врење, да се распадне _у алкохол и угљену киселину. Хемијским језиком то се још каже: сваки молекил гликозе (декстрове, левулозе) распада се на по два молекила етилалкохола и угљендиоксида. Ту појаву виђамо и код вина: слатка шира, у којој има грожђаног шећера, прелази у врење, под утицајем неких гљивица, квасних ћелијица, којих има у ваздуху и на грожђаним пу" цадма. Врењем смуљаних јабука добива се јабуковача која личи на вино. На алкохолном врењу слатких течности оснива се грађење разних ракија, које се добивају печењем преврелога воћа. Од шљива добива се тако шљивовица, од комине —_ комовица, од вење или клеке — клековача, од жита комадара, од пиринча — арак. СОличну појаву, као при печењу ракија, имамо при производњи шпирита, који се гради поглавито од жита, кукуруза и кромпира. Најпре се, помоћу клијалога јечма, направи шећеран раствор, па се онда овај, помоћу квасца, преводи у врење, а затим се преврела течност препиче или дестилише. Варење пива врши се помоћу слатке јечмене чорбе, која се прокува с хмељем, ради пивског укуса, а затим она превире у кацама на ниској температури, додавањем квасца. Коњак се гради дестиловањем

вина. Ликери су равблажен, заслађен, замирисан и различито

обојен шпирит. 5

Садржај алкохола, тј. онога градива што заноси, опија у тав. алкохолном пићу, износе ови бројеви што иду. Обична пива имају 8-—59%/о алкохола, енглеска до 89/2: обична асталска вина имају око 109/о, неготинеска 11—189/6, јака десер-вина, као шери, портер, до 209» алкохола. Разне ракије имају 30 до 509%о, рум 60—709/0 алкохола. Спрови шпирит има 80—859%/0,

у