Svetlost : ilustrovan mesečni časopis : organ Društva za školsku higijenu i narodno prosvećivanje

| с АД

дЕ

БР. 4. ПСВ ДОО И 99

_ пречишћени 90—95%0 алкохола. Коњак, који се често пута,

препоручује као лек, много пута сви вештачки гради од

шпирита и неких есенција. У нас се често пута пије коњак, који није ни видео Француске, а камо ли Коњак. Па и сам

француски коњак је више пута „шпиртуша“, јер нор. у Француској је 1886 год. испечено само 3000 хектолитара, коњака. од француског вина, а извезено је међутим исте године

'250.000 хектолитара. 19

Према наведеноме шећер рађа алкохол, али се на њих не може применити пословица: какав отац такав син, јер су им особине сасвим супротне. И њихов утицај на човечје тело различит је. Има научника који тврде да је шећер храна. првога реда,15 да је његова хранљива вредност двапут већа, него у хлеба, да је претежнији и од месне хране. У нашој исхрани шећер је важан с тога, што га наше тело прима као хранљиво градиво непосредно, а не мора га претходно нарочито прерађивати и удешавати. Оклоност дечја према,

| шећеру и слатким јелима је сасвим природна. Дете употребљава шећер за мишићна кретања, за проиввођење снаге, за |

одржавање телесне топлоте. Но и код шећера мора се пазити на меру, јер све што је неумерено и претерано — шкоди. Француски научници Шово и Кауфман запазили су при сво-

јим огледима да се мишићним радом много троши шећеру.

крви. Талијански научник Мосо извео је цео низ огледа о утицају шећера на мишићни рад, па је нашао да мање или (средње количине шећера, од 5—60 грама, унесене брзо у крв, развијају нову, појачану снагу у мишићима. По енглеском лекару Харлеју може се спречити опадање мишићне енергије, што се обично јавља пред вече око 2—6 часова, кад се на два часа раније узме нешто шећера (Л. Грандо). Да шећер повољно утиче при мишићном напрезању познато је изодавна из искуства. Стари грчки писац Ксенофон прича да су његови војници нпр. лакше подносили тешке маршеве, кад су јели меда. У новије време запазиле су разне спор"тисте, као бициклисте, туристе, алпинисте, да им шећер одржава и обнавља мишићну снагу. Путници, који су се пентрали по високим планинама, нашли су да их парче чоколаде

15 Здравље 1908, бр. 2. 16 Бр. А. 5бирег, Лпскег ппа АЈкоћој, 1902. 1 ТЕ

ош