Topola

402

ђеве и непрестано ишао противу својега началника, који je устав разумевао боже од вега, грдећи како вега тако и чланове кважеве породице. 2. Што je у јесен кад je народ пошао у Топчидер да се жали квазу на злоупотребе Вумћеве , покушао стати против вега и кад своје намере није постиЬи могао, одбегао Турдпма у шабачки град, а скоро за тим Вучнћу у Београд, оставив своје зваве самовожно.

XII. Помощник КРАГУЈЕВАЧКОГ ОКРУЖНОГ НАВАЛНИШТВА РАНКО МатВЈИБ, КРИВ JE! 1. За то, што je био главни орган и оруђе, средством којега je комиеща у Крагујевцу обмавивала жуде и наговарала да траже за кваза Карађорђевнћа у оно исто време, кад je кваз Михаиле био већ ааимеован квазом. Приметба. Због тога поступка вујемо, да je попечительство унутрашвих послова протествовало пред тадашвим намесништвом и казало представиги људе, који су говорили о томе у сљед решева совета и намесништво вије испитивало до доласка кваза у Србију и тако je сва ствар на том и остала, jep je кваз вздао опроштај свима, који су били окривљени до тога времена за политике преступе. 2. Што je, обилазећи претпоставвеву му власт, сам водно тајну преписку са Стефаном СтеФановићем и осталима Вучвћевцима против кваза и данашвета законитога поретка. 3. Што je јесенас кад je народ устао да се жали квазу за разне злоупотребе на старейшие, који су у вегову отсуству управляли Србијом, а само за то, што су се жалили ина вега, самовољно оставио своје зваве и отишао у град Вучићу, а по томе дошао у ред отпадника од ваше отацбине.

XIII. ЧЛАНОБИ ШАВАНКОГА СУДА КРИВИ ОУ ! 1. Што су преступили своје службене обвезе, винили истраге по Шапцу и по кућама тражили кваза Милоша забораввајући, да се вихова дужност састоји у томе, да суде а не да вине полицијске надзоре. 2. Што су противећи се народу, који je пошао био у Топвидер да докаже ањазу своју приврженост и да се жали на злоупотребе Вувпћа и његових једномишљеника, навукли на себе таку мржву, да се већ никојим навином не моту оставити у Шапцу. 3. Што су подбадали народ на жалбу противу окружнога навелништва за то, што je оно наредило да се ухвате неви зломшпљениди , и народу тумавили како су хтели ТBЈ ваанак устава, где je стајало , да не може нико ни тајно ни јавно бити говен без надлежнога суда, заборавив да надлежни суд само тада може радити кад полицијска власт ухвати преступника, ради вега није ни мало од потребе предходно закљувеве о затвору, јер обвеза полицијске власти онота васа извршује то, по сили својега звава и по певатаним законима, које о томе има, не овекујући ни вијег налога за то, но једино уверивши се о рђавнм умишљајпма криввевим. Изгубив то из вида, они су подитли на жалбу противу Гератовића сељане, који су к веыу дошли и били су проузроковатељи тога, што je у тај дан у здаву окружнога навелништва произишла буна, и навелништво je имало доста муке док je народ умирило и распустило га кућама; они су дакле кривди узрујаности, што je прививала у Шапцу 2. Јуна. 4. Што су једномишљенпди Вуваћеви и што су водили тајно преписку с Лазом ТодоровиЬем за све време, кад су се Вучпћевцц јавно одрекли од таза, вао