Topola

401

жећи, да се жалбе и одтовори на њнх предају аему и да сва истрага иде преко вега, и где je он заповедно, онде се дело и предавало суду да га пресудн. Таким поступком својнм он je преступно границу круга својега рада , за шта je без икаква изговора крив, jep je аегова дужност била да пази на судове да што брже суде и да не одутовлаче дэла, ане да даје налоге, како ће судови да суде овога или онога. 3. У томе, што je нредседнидима судова тајно писао, да се мешају у дела друштвенога спокојства и сигурностн, пратећл ко шта говори и посећавајући које чије домове (као што je то било у Шапду) и да му о свему томе јавлају. И тако je он од судија начинио својим лшијунима н пачао се у ствар, која по устројству ценграляе управе припада мннистарству унутрашаих дела, у след чега су се и родпде међу неким судовима и окружним начелннштвпма несагдасности.

VIII, Job ah Вељковић, Јефрвн Нвеадобнн ж Лазав Зуван криви су : 1. У томе, што су и они, као СтеФан СтеФаповић, једномишленицн ВучиЬеви, а то се виде из нлхова изјапгњења од 2. Јула ове године, у којем су навели узроке, са којих ие иду с каазом у Крагујевац. 2. У томе, што je из тога друштва Лазар Зубан у прошлој години, по одласку Милоша нз Србије, подстрекавао тајно посланике народне скушптине, да вичу против неких невииих лида, како би их прогнали из Србије сачинив им за ту дел. и саму жалбу, за коју ми желимо, да се као незакона и лажна, одбади и уништи. 3. У томе, што je тај истн Лазо Зубан употребио своје перо у корнет противника садашње управе, састављајући све оне поруге, које je Стојан Симић давао печатати у пештанске новине, тдејеуметао жалбе својих једномишлениза против књаза, вегове управе и дедога српскога народа и уверавајући да се народ буни.

XI. Матија Ненадовнћ крив je ! 1. Што je и он, као Вучићсвад , остао у Београду, очекујућн портина комисара, да се суди с нашим лравителством подобно осталиы једномишленидима Вучићевим, не обзирући се на то, што вам je устав дао судове, који требају код нас да суде. 2. Што je ион један од оннх, којн су тежили за поретком што je постојао за времена Карађорђева и којп су желили, да се право владе пренесе на породили Карађорћеву и тим je устав нарушен. 3. Што je, као и сви остали, који нису хгели ићи за књазом у Крагујевац, оставио своју службу, које je већ по самоме томе морао бити лишен.

X. СМЕДЕРВВСЕИ ОЕРУЖНИ НАЧАЛНИК СТЕФАН ПЕТРОВЕН КРИВ ЈВ ! 1. Што je познатн при'сталида свега, о чему дозна, да то жели ВучнЬ и што се трудно извршивати све иегове планове и делом и словом. 2. Што je и он, као остали једномишљемиди Вучићеви, оставио своје званвје, одрекао се српских судова па онда побегао најпре у смедеревскн а за тим у беотрадски град те тиме учииио јавну издају, као и остали протпвннци, тражећи суда у Турака и не обзирући се на то, што су уставом опредлени судови, који имају да суде свима Србиыа.

XI. Помощник ШАВАЧКОГА ОКРУЖНОМ НАНАЛНИШТВА БУКА СтОЈИЋЕВИВ, КРИВ JE ! 1. Што je и он, као један од најревноснијих приврженпка Вучићевих, помотао прошле године вомисији, воја je врбовала луде у корнет породиде Карађор-

СРБНЈА U РУСИЈА