Topola

74

духовима и ббжанстшша. Из тога се, пав, доднпје развило и вероваље, то јест обожаваае прпродних појава: муне, грома; или небесЕпх тела:- сунца, месеца, и звезда. Из те мене (фазе) религијске ступало* се у другу мену, када се већ скланао цео низ већих п мавьих, добрих и злих, небесЕих п земаљсклх, вечитих ц временпх, васе.ъенскнх и помесних, општнх и племенских богова, духова, вила, авети и т. д. 1 У тој меня били су п Србп кад су се па стан или у овпм данашњим земљама. Срби су нмали оне псте богове које су и остали Словени нмалп: Сварога (бога неба), Перуна (бога громошшка), Радгоста (бога гостољубља) н т. д. Својим боговпма п богићика поднзалп су храмове (жртвеннке) у шумама или покрај извора. Служба боговпма састојала се у молитвама, мађијама, п у принашан>у жртве: од најбољег усева и стоке. Веровали су да богови п богнћи владају човевом још од рођења, па отуд су н достала божанства. суђепица пли роженица, усуд * и срейа. Моћ богова, по њпхову вероваљу, била је толика, да су могли човека претворили н за живота, и после смрти, и тако су по ста ли; вукодлаци, море, ветрењаци, вједогоње, и вештицШ 3 Поред тога веровали су још у дивове, змајеве , 4 п в иле*.

г Исторпја света за ваше разреде сред, школа. Део првн. Стари век. Преисториско доба. Наппсао Стојан Бошковић. Београд 1883 држав. штампа.

2 Ж данас има прича о Устду, пз које се впдп ишхово веровање о ыоЬн усудовој п завпсностп човековој. По том вероваву, усуд је био као веко божанство у облаку човечјем, којега је Бог поставио да људима прп рођењу срећу намељује, u њему je јавжано сваке ноћи колпко ux је рођено п од њега срећа поката. Впдп праву о усуду у српској чатанди књ. 11. од Св. Вудовића.

3 Жз народних прпча, које п данас постоје, впдп се какво је било народно веровање: о вукодлацнма п др. Впди: Жавот п обичаји народа српског од Вука Ст. Караџнћа. Стр. 213 и да.ъе.

4 „За змаја кисли се да је као огљевпт јунак, од којега у лећењу огањ одскаче п светли. (Жав. п об. 221. стр)

5 „Бале лшве по великам плаишшма п камењацпма око воде. Била је свака млада и лепа у белу ганку ха.ьпну обучена и дугачке