Topola

80

Drugi odsjek.

Prikazanu nalazimo tu božicn amo tamo na posudali i na izdjelanu kamenju. Ona budi ravna četveroprežna kola, budi upreže konje sunčanoga boga, budi lebdi krilata zrakom, lijući iz posude rosu na zemlju. Na velikom pergamskom traku berlinskoga muzej a, koji prikazuje Gigantomachiju, vidimo ju na konju, kako jaše pred mladjanim Helijem.

d. Zviezde. Od zviezda su samo nekoje znamenite za mythologiju. Danicu i Večernicu, što ih izprva držahu posve različitimi bići, prikazivaše umjetnost liepimi dječaci sa zubljami u ruku, a zvahu ih Phosphoromi Hesperom. Nadalje kolaše mnogo priča o Orionu, o kom već spomenusmo, dagaje Eoja bila odabrala za vojna. On bi kao zvježdje premješten na nebo, pošto ga übiše Artemidine striele. Pas lovca Oriona jest Seirij (Sirius), kojega izhod naviešta najveću vrućinu u godini. I o drugih se zvježdjih smišljahu svakovrstni mythi, naročito o Hyjadah, kojih izhod naviešta burno i kišovito vrieme, u kom se mornar ne da na more. Priča kaziva, da su ih bogovi od samilosti uvrstili u zviezde, jer se ne mogoše nikako utješiti poradi smrti brata si Hyasa, koga bješe lav usmrtio u lovu. Srodne im jesu Plejade ili Pleiade, t. j. zviezde plovbe, jer za njihova izhoda u svibnju odpočinje brodarstvu povoljno doba. Ima ih sedam, a i njih bogovi uzdigoše na nebo. Napokon treba spomenuti Arktosa, Medvjedicu, o kojoj kolaše priča, da je bila arkadska Nympha Kallista i da ju je Zeus premjestio na nebo, želeći ju izvinuti Artemidinim progonom. Ona bo bješe Artemidi učinjeni zavjet vječne čistoće povriedila i od Zeusa porodila Arkasa.

e. Vjetrovi. Već spomenusmo, da je Eoja rodila četiri glavna vjetra. Oni se osobito štovahu, kada bi se polazilo na morski put, molitvom i žrtvenimi darovi, da budu prijazni plovcem, inače ostadoše na stepenu skroz prirodnih sila i s toga slabo vriede za mythologiju. Vele strašan bijaše mornarom Borej ili