Topola

се њихова тачност не може утврдити. Причало се нпр. да је једног на смрт осуђенога дао пре извршења пресуде тући топузом у леђа и у прса; да је једном бунтовнику стрељао жену; да је једног слепца који је певао песме о главној личности Катанске Буне Стојану Јовановићу Цукићу, стрељао заједно с једним десетогодишњим дететом, које му је било вођ. 1 У Вучићево време, људи су били много тврђи и суровији него данас, и многи од Вучићевих савременика изгледали би по данашњим појмовима сверепи; али за Вучића је незгодно то, што се у његово властито време викало на његову сверепост, што значи да је његова сверепост била изнад тадашње просечне мере.

Још пре него ће поћи на угушење Катанске Буне, Вучић је добио чин војводе с титулом „превасходителства. 1 * Тај се чин установио нарочито ради њега, јер сви дотадашњи чинови сматрани су као недовољни да награде његове велике заслуге. 2 После угушене буне, за њега се опет установљава нов чин, чин кабинетског саветника, с платом од 3.500 талира, колику је имао само још председник Савета. 3 Тај му је чин давао право да учествује у саветским и министарским седницама, као прва личност у држави после Кнеза.

После четири године, између тога тако одликованог Вучића, с једне стране, а Кнеза, министара, и неких најважнијих саветника, с друге стране, долази до једне велике свађе, која потреса врховну управу из основе. Свађа је личне природе, плод једне интриге, чије је конце тешко похватати. Главноје то, да се 1848, усред највећега страха од упада Обреновића у Србију, ушло у траг неком писму које је кнез Милош упутио Вучићу. Неки саветници, међу којима Книћанин, не верују у „безазленост сношенија између г. Вучића и књаза Милоша", 4 и нападају Вучића као издајника. Поносит и бесан, не примајући ни од кога ни много мање прекоре, Вучић подноси Кнезу „протестацију“ противу саветника који су га увредили. Наиме „задовољења" не тражи ништа мање него да се сви ти саветници уклоне из Савета. Кнез и министри нису хтели жртвовати те саветнике Вучићевој јарости, него су покушали да га с њима измире. Покушаји измирења нису успели. Онда није остало ништа друго.него да се сазове Народна Скупштина, која ће

1 СКА. Мемоар Ђорђа Протића руском консулу.

4 СА (1844) 594.

3 СА (1844) 619.

4 СА (1848) 181.

194

УСТАВОБРАНИТЕЉИ И ЊИХОВА ВЛАДА