Topola

мотрити на Скупштину будним оком. Она је послала у Србију нарочитог комисара, да на лицу места прати скупштински рад. То је био Кабули-ефендија, негдашњи пратилац Етем-пашин. 1

При изради закона о Скупштини, две странке, Кнежева и Гарашанинова, имале су још један, последњи, али у толико жешћи сукоб, који се умало није свршио падом кабинета. У комисији којој је Савет поверио израду скупштинског закона, те су две странке биле подједнако заступљене,- али Кнежева је странка хтела да, онда кад Савет буде коначно решавао о том закону, она буде јача од Гарашанинове странке. Савет је имао две врсте „заседања;“ главна и проста. У главна заседања, поред саветника, долазили су још и министри; у простим заседањима, били су сами саветници без министара. У главним заседањима, веТину је имала Гарашанинова група; у простим, Кнежева. Кнежева је група с тога хтела да о скупштинском закону Савет решава у простом заседању, а да би то постигла, она је предложила да главног заседања може бити само онда кад то Савет реши у простом заседању. На тај начин, Кнежева је група, својом веГшном у простом заседању, могла спречити изношење скупштинског закона пред главно заседање, у коме је веГшну имала Гарашанинова група. Савет је усвојио предлог Кнежеве групе; али кад је Кнез хтео саветско решење да потврди, Влада је запретила оставком. За један тренутак Гарашанинов је пад изгледао неизбежан. Најзад, Кнез је опет попустио. Саветско решење није било потврђено, и тако је остало да се о скупштинском закону решава у главном заседању. 3 Ипак не треба мислити да је при састављању скупштинског закона Гарашанин имао сасвим одрешене руке. Он је морао попуштати Кнежевој групи у свима питањима где би на њену страну пришао ВучиГт, који није био увек с њиме сагласан. Гарашанин је попуштао и у неким другим питањима у којима није морао, али која му нису изгледала толико важна да због њих затеже још више своје и онако веГ затегнуте односе с Кнежевом групом.

1 ККТ Капућехаја, одн. заступник капућехаје представнику 16, 23> и 30 септембра 1858. Представник капућехаји 3 октобра 1858. Заступник капућехаје представнику 8, 15, 22, и 29 октобра 1858. Грујић 15, 16, 26 септембра 1858.

2 За састав комисије видети СА (1858) 572.

3 СА (1858) 156. Грујић 26 септембра 1858.

225

ЗАКОН О НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ