Učitelj

Напунимо пуна уста воде, и утерујмо воду кроз цев у Флашицу, опет ће вода кроз другу цев искакати.

Објашњење. У овом огледу видимо, како ваздух кроз цевчицу притискује на воду, те се вода пење у њој. Кад пиримо у Флашицу, ваздух се изнад воде нагомилава и згушњава, па притискује на воду, те ова горе искаче кроз цевчицу.

Кад из уста утерујемо воду кроз цев у лашицу, опет се ваздух згушњава јер му вода одузима неки део његовог места. Згуснут ваздух притискује на воду, те вода горе скаче. Овим се може објаснити пожарни шмрк или штрцаљка, јер се и код ове справе утерује вода у суд, а сабијен ваздух истерује воду, која гаси пожар. Тамо се вода утерује двема јаким штрцаљкама.

11. Оглед. Удесимо штрцаљку, као што граде деца за играње. Кад се извлачи клип улази вода, а кад се спушта, вода излази.

Објашњење. Онако као што у трећем огледу кожица (мехур) улази и излази из цеви, тако овде улази и излази вода. Уз5рок је један исти.

Шмркови, којима се вода извлачи из какве дубине (н. пр. из бунара), управо су штрцаљке. Само што овде има два заклопца, један на цеви испод клипа, 2, други на клипу. Кад се клип издиже, отвара се заклопац на више, те вода уђе у цев: а кад се клип спушта, затвори се овај заклопац, а отвори се онај на клипу, те кроза њ вода пролази и тече изнад клипа на сисак.

12. Мехови. Загледајмо мехове код каквог ковача, и опазићемо, да се поклопчић подиже, кад се мехови шире, а спушта, се, кад се мехови скупљају. Свирка хармоника то је исто што и мехови.

Објашљњење. Кад се мехови шире, гради се шири простор унутра, ваздух се унут-

рашњи шири, спољашњи пак јаче прити-

скује и отворив заклопчић улази унутра. Кад се мехови скупљају, ваздух се сабија, а сабијен ваздух удари о заклопчић, па га затвори; и с тога ваздух мора одила-

107

зити кроз други отвор од мехова, то јест на ону цев.

Оалште правило. У свима овим огледима чинимо, да је ваздух или ређи или гушћи од спољашњег ваздуха. Кад је ређи, онда је спољашњи јачи; а кад је унутрашњи гушћи, онда је он јачи од спољашњега. Кретање бива свакад од гушћег ваздуха на ређи, то јест од јачега на слабији,

Ваздух се Гразређује, кад му се увећа простор, у коме се рашири.

Ваздух се згушњава, кад му се умањи простор, у коме се стеже или сабија.

У

1. Оглед. Начинимо мало коло, као што деца граде за воденичице на води, кад вретено стоји подошке. Ако ово коло завртимо међу прстима на столу као чигру, брзо ће стати. Ноако удесимо перца тако, да стоје полошке кад је вретено усправљено, онда ће се точак дуго вртети као чигра.

Објашњење. Кад пера ширимице ударају о ваздуху, точак застане, ваздух га задржава. Кад су пера оштримице намештена, лако просецају ваздух, с тога се точак дуже врти.

2. Оглед. Ударимо у таваницу два ексерчића, вежимо о један дрвце или плуту на концу,а о други зрно пушчано. Плута и олово висиће о концима управо, и то је оно што се зове висак, којим се проба, да ли је неки зид, стуб или друго што усправљено или дупке. Узмимо и изнесимо на страну ове виске, па их пустимо, да се клате тамо амо, као клатно или шеталица на часовнику. У први мах плута и олово ићи ће упоредо, а за тим ускоро почеће плута заостајати иза олова. Плута, ће стати, као што је и пре стајала, то јест као висак. Олово ће се још и после дуже кретати, па ће и оно застати.

Објашњење. Плута је лака, кретање јој је слабо, и тешко уклања ваздух, за то изостаје иза олова, и брзо се заустави. Олово је тешко, покрет му је јачи, с тога лакше уклања ваздух и дуже се креће. Но и олову се клаћења смањавају, и на