Učitelj

2

свима учитељима моравскога среза, ради тога, да на данашњи дан дођу, да се учини договор за образовање учитељскога збора. Овоме споразуму, вели, био им је основ већ израђена и од власти оверена, правила за »Учитељско удружење«, која, су београдски учитељи написали. С тога држи, да иза овог „Учитељског Удружења“ ни један учитељ у Србији не треба, да, озостане, пошто је истом „Удружењу“ главна цељ, да се учитељи узајамно, у својим школским радњама, потпомажу и уче, и да школску наставу у једнообразност доводе, а поред тога да од школе све оно што јој смета одклањају, како би народна основна настава једном пошла сигурним и сталним па и трајашним путем.

Напомињући ово желио би, да се ими у моравском срезу одазовемо и примимо у чланство „Учитељског Удружења“, као у друштво, које ће нама свима просветне и моралне помоћи давати, јер ако икојим народним јавним радницима договарања.

и усавршавања посведневног потребује,

то нама удитељима заиста треба највише, Драгутин Кузмановић потпуно се слаже са говорником за »Удружење Учитељско« према цељи, за коју се организује па жели и хоће оберучке да га потпомогне, само вели, да у самим правилима »Удружења« има таквих мана, да би оне могле јако да нашкоде Удружењу и да га противним путем поведу, а тиме и да му пропаст проузрокују. Мисли, да би требало да се све те мане претходно уклоне, па онда и да остварујемо „Удружење“. А овако не увиђа јако јамство за дуготрајни опетанак. Кузман Јовановић у свему потпомаже предговорника, са жељом: да се претходно мане уклоне, па затим, да се у чланство уписујемо и зборове образујемо.

Петар. М. Милегић, признаје да у правилима има таквих мана, које би „Удру жењу“ поткопале опстанак, кад би тако за дуже време остало. Али како су та

правила за сада само „привремена“, као што и у њима о томе стоји, и како смо истима сви, који се у чланство „Удружења“ упишемо, позвани, да о томе чинимо своје примедбе, као и како ће у Јулу месецу идуће године бити скупштина удружења, која ће то све, а и много друго о томе, исправити и уредити — онда се не требамо за тако кратко време бојати, да ће удружење своју цељ премашити.

Овде је међу нама сада главно питање: примамо ли иста правила у начелу или не, па ако примамо онда уписујмо се у чланство, и образујмо збор и одбор, па да у даљим радњама то све прегледамо и исправљамо, спремајући грађу за скупштинску радњу о томе — иначе престаје сваки говор.

Али у интересу „Удружења“, а тојеу нашем личном ентересу, мислим да треба, сви драговољно да пристанемо, те да се образује збор, одбор, и моли другове да се томе одазову.

Драгутин Кузмановић пи Кузман Јова" новић пристају, да се иста правила у начелу приме. Само веле, да образовање одбора не извршимо данас но другога састанка, једино због тога, што је данас празник св. Никола, због кога млоги учитељи нису могли доћи, пошто им је, можда, слава у кући — дакле желе, да се ово данас не изврши, а за идући састанак који одредимо, да се и остали „учитељи позову.

Према овоме сви дошавши учитељи изјавише да примају правила у начелу и да се по њима управљају до скупштине удружења, као и да се уписују у чланство.

Цетар М. Милетић по овом рече: по што смо пристали да се уписујемо у чланство „Учитељског Удружења«, што смо већ самим делом постали неко друштво, које као такво, у интересу његове будуће радње, не може опстати, већ мора имати своју управу. Али како смо његову редовну управу оставили, да изберемо на идућем састанку. то је дотле преко по