Učitelj

120

1. РЕДОВНИ САСТАНАК.

30. Декембра 1881 год. у Жабаре.

Били су: председник Ђ. Поповић, подпредседник Јова М. Лазић, Милева Драженовићка, Џера Ј. Игњатијевић, Димитрије Бранковић и деловођа П. М. Милетић. |

ћ

Учитељ ореовички г, Димитрије Бранковић, изјави, да се прима и уписује у чланство „Учитељског удружења“. Прима, се к знању.

П. у

Дневни ред

1, Претрес правила за. „Учитељско Удружење“. 2. претрес примедаба на „Предлог закона о основним школама“, и

8. Предавање из земљописа од г Драг. Кузмановића учитеља ливадичког.

Пошто није био готов реферат о примедбама на правила за, „Учитељско удружење“, а тако истом о примедбама на „предлог закона о основ. школама“, као и по што на данашњем састанку пријављени предавач г. Кузмановић није дошао, збор је исти дневни ред одложио за идући састанак.

Међу тим одлуч10 је: да из дневног реда одпадне претрес примедаба на „Предлог закона о основним школама“ са узрока, што исти предлог подноси ревизију стручне комисије а и сам Главн Проесветни Савет, те због тога, по што. то све до сад није познато на чему је остало — и да се што примећује, само по себи, због не свршеног посла у главноме, не би никакве вајде допринело.

Ш.

да тим председник предложи, да се главној управи „Учитељског удружења“ према чл; 12. правила истог удружења, од стране зоора предложе за почасне чланове; г. г. Никола Бабамилић, капетан.

Милан Дабић и Павле Бакић, писари среза моравског, с обзиром на то, да ће они, искрено, савесно и родољубиво „учитељско удружење“ усвима могућим приликама, потпомагати.

Збор. прима.

По том је одлука зборска писмом ДОстављена поменутој господи рада знања.

ТУ.

П. М. Милетић, по овоме напомену збору, како би добро било са узрока слабог материјалног стања учитељског, да се умоли господин министар просвете и црквених послова, даон понови старе расписе | о томе, да се преко дотичних власти посаветују школске општине ради тога, да својим учитељима дају бесплатан подвоз кад на зборове иду и обратно, као и то, да све радње учитељских зборова призна, за званичне, па да их у споразуму са господином министром финансије изузме од плаћања поштарине кад такове међу собом достављају, а и да своја писма, која ма којој власти шаљу, не таксирају. С тога предлаже да збор ову ствар достави главној управи у цељи, да она за ово учини надлежни корак код господ. Министра просвете.

Збор једногласно усвоји.

На позив председника положише сви приступни чланови по два динара за уписи по један динар за месечну уплату почињући од месеца Декембра у коме је збор и образован А од оних чланова, који нису дошли, да се у најкраћем року наплати па управи пошље.

Ка.

По том председник прочита збору писмо г. г, Милана Данића и Павла Бакића, писара среских, којим у одсуству капетана изјављују збору од своје стране, да се радо и са захвалношћу одзивају жељи збора а са пријемом почасног чланства,