Učitelj

њих бира главна скупштина, 4 они међу собом бирају потребно часништво, коме сами одређују дужности. Главни је одбор преставниг учитељсог удружења. Члан 88.

Редакциони одбор састављају пет чланова, који станују у месту где лист излази.

Члан 834.

Административни одбор састављају десет чланова од којих половина мора становати у месту, где и редакциони одбор.

Члан 2855.

Дужности су главног одбора:

а). Да прикупља улогеи остале приходе од месних одбора, и да решава о потребним издацима.

6). Да извршује сва решења главне скупштине.

в). Да сазива главну скупштину и чини нужне припреме за то; да на време прикупља и спрема извешћа и предлоге од месних зборова.

г). Да спрема за главну скупштину извешћа 0 својој и целокупној радњи удружења; о стању друштвене касе и остале имаовине. За сваку неправилност одговара пред земаљским судовима.

д). Да решава о давању помоћи члановима удружења на потраживање месних зборова или одбора.

ђ). Да рукује друштвеном збирком потребном за изучавање природних и истордских наука; пребирајући поједине примерке од месних одбора, и разашиљући их по потребу месним зборовима. а

Члан 36.

Главни одбор дужан је да се састаје на позив свог председника или три одборника, седнице су одборске пуноважне, ако је присутно најмање осам. одборника, а решења се доносе већином гласова. При равној подели гласова решава она страна на којој је преседник. Члан 87.

Главни одбор свака три месеца износиће у друштвеном или другом ком листу биланс прихода и расхода.

Члао 88.

Ако се у главном одбору упразни које место преседник је дужан да одмах о томе извести све чланове главног одбора, како оне које су у месту, тако и оне ван места, како би се у року од петнаест дана, могла сазвати одбрска, седница, која ће привремено — до састанка главне скупштине –— моћи попунити упражњено место. Одборници, који не буду у месту, даваће за то свој глас писмено као и у свима другим случајевима, кад ствар није хитна.

Члан 89.

Главни одбор врши дужност докле та год главна свупштина не разреши

Члан 40.

Дужности су редакционог одбора:

а). Да руководи издавачку радњу око друштвеног листа, коме ће одређивати цену и време излажења.

6). Да прима и даје на оцену списе и дела, која му се пошљу рад штампања о друштвеном трошку, и да реферате о њима подноси на коначно одобрење главној скушшини.